Legile Educaţiei se transformă în comisia Andronescu – Miclea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legile Educaţiei se transformă în comisia Andronescu – Miclea
Legile Educaţiei se transformă în comisia Andronescu – Miclea

Proiectul pe legile Educaţiei, propus de ministrul Ecaterina Andronescu, nu corespunde criteriilor stabilite în Parteneriatul pentru România şi în Pactul Naţional pentru Educaţie, a transmis, în această seară, prim-ministrul Emil Boc.

„Planul avansat de ministrul Ecaterina Andronescu are foarte multe lucruri bune şi apreciem eforturile depuse, însă el nu respectă unele dintre prevederile Pactului pentru Educaţie şi ale Parteneriatului pentru România”, a declarat şeful Executivului. Premierul a propus crearea unei comisii care să dezbată, împreună cu experţi în domeniu, cele două proiecte: cel propus de preşedintele comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, şi cel propus de ministrul Andronescu. Noua comisie va fi condusă de primul ministru.

„Nu sunt partizanul niciunui proiect de lege, dar susţin un proiect cu soluţii educaţionale viabile şi reformatoare. Având în vedere aceste considerente, am decis să propun o comisie care să aducă la aceeaşi masă pe ministrul Educaţiei şi pe Mircea Miclea, alături de un grup de experţi, care să integreze cele mai bune soluţii. Comisia va fi coordonată de primul ministru”, a precizat Boc.

Şeful Executivului a şi enumerat câteva dintre punctele slabe ale proiectului propus de Andronescu, patru la număr.

Primul se referă la depolitizarea conducerii şcolilor. În Pactul pentru Educaţie se prevede ca directorii de şcoli să nu fie numiţi pe considerente politice, în timp ce proiectul Andronescu prevede că aceştia pot avea apartenenţă politică şi vor fi numiţi în funcţie de inspectorii şcolari.

Apoi, ministrul Educaţiei nu a inclus în document ierarhizarea universităţilor. Totodată, proiectul Ecaterinei Andronescu prevede că resursa umană din domeniu este gestionată de minister şi de inspectorate, nu de şcoli, aşa cum prevede Pactul pentru Educaţie. Nu în ultimul rând, educaţia permanentă trebuie prevăzută pe larg în lege.

„În proiectul propus de ministrul Andronescu, educaţia permanentă este doar o colecţie de definiţii, fără a preciza şi măsurile de asigurare a acestui tip de formare”, a adăugat Boc.

Comisia „Andronescu-Miclea” se reuneşte mâine, la Palatul Victoria, pentru o primă rundă de discuţii.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite