Anchetatorii din dosarul "Armaghedon II" au scăpat de urmărirea penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cinci ani de la izbucnirea scandalului Armaghedon II, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis neînceperea urmăririi penale împotriva tuturor procurorilor şi

La cinci ani de la izbucnirea scandalului Armaghedon II, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis neînceperea urmăririi penale împotriva tuturor procurorilor şi poliţiştilor implicaţi în acel dosar. Rezoluţia procurorilor poate fi atacată însă în termen de 20 de zile.

Mugur Ciuvică, autorul raportului publicat pe internet în ianuarie 2002, care cuprindea dezvăluiri referitoare la averea lui Adrian Năstase, susţine că "potrivit concluziilor formulate de Parchetul General în 2007, presa şi societatea civilă, în frunte cu actualul ministru al justiţiei, au bătut câmpii în 2002, când condamnau public abuzurile comise de procurori şi politişti în ancheta Armaghedon II".

Pe 20 ianuarie 2002, într-o conferinţă de presă a Grupului pentru Dialog Social, Monica Macovei declara că demersul autorităţilor în cazul Armaghedon II este "tipic pentru o dictatură". Tot atunci, Monica Macovei spunea că "cercetarea lui Mugur Ciuvică şi a lui Ovidiu Iane este un atac foarte grav şi nejustificat împotriva libertăţii de expresie". "Vorbele Monicăi Macovei din perioada în care reprezenta societatea civilă sunt contrazise însă de faptele procurorilor păstoriţi de ministrul Monica Macovei. Am primit răspunsul la plângerea penală pe care am depus-o în 2002, după 5 ani, în ianuarie 2007. Potrivit Rezoluţiei semnate de Ion Mariţa, toţi procurorii şi politiştii implicaţi în ancheta Armaghedon II au acţionat legal. Mai mult, vinovatul sunt tot eu, deoarece plângerea mea nu e altceva decât <> ", susţine Mugur Ciuvică într-un comunicat de presă.

Ciuvică: "Ministrul justiţiei se poate implica în acest caz"

Fostul director de cabinet al preşedintelui Constantinescu, Mugur Ciuvică, a declarat, pentru Adevărul, că ministrul justiţiei, Monica Macovei, se poate implica în cazul cercetării sale abuzive, produsă în 2002, ca urmare a apariţiei pe Internet a dezvăluirilor ce au purtat denumirea "Armaghedon II". "Declaraţiile doamnei Macovei de la vremea respectivă şi rezoluţia ce mi-a fost transmisă de către Parchet se bat cap în cap. Ori retractează cele afirmate acum cinci ani - că demersul autorităţilor a fost "tipic pentru o dictatură" -, ori nu îşi asumă rezoluţia procurorului Ion Mariţa", a spus Ciuvică, reamintind că deţinătoarea portofoliului Justiţiei a insistat pentru a i se întări controlul asupra numirii şefilor de Parchete.

Renate Weber: "Trebuie să reclame statul român la CEDO"

Preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, Renate Weber, a declarat, pentru Adevărul, că Mugur Ciuvică nu trebuie să mai ezite în demersul de a reclama statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. "Eu l-am încurajat să facă plângerea. La vremea aceea l-am sfătuit să se adreseze CEDO şi o fac şi acum. I s-au încălcat foarte multe drepturi", a spus Renate Weber.

Monica Macovei: Asocierile lui Ciuvică, forţate

"Din păcate, asocierile pe care le face domnul Mugur Ciuvică sunt forţate şi nu corespund cu realitatea. Ministrul justiţiei, potrivit competenţelor conferite de lege, nu poate influenţa deciziile procurorilor. Procurorii sunt independenţi pe caz şi pe soluţii", ne-a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Marilena Constantinescu. De altfel, ministrul Macovei îi reaminteşte lui Mugur Ciuvică faptul că a transmis Parchetului General, în 2005, spre verificare plângerile depuse de către preşedintele IPP la Ministerul Justiţiei. "Monica Macovei rămâne fidelă principiilor exprimate în perioada în care ocupa poziţia de preşedinte al APADOR-CH", ne-a mai precizat Marilena Constantinescu, adăugând că "ministrul justiţiei consideră că atât procurorii, cât şi judecătorii, dacă se dovedeşte că au greşit, trebuie să fie sancţionaţi".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite