Anchetă parlamentară şi la CSM, în scandalul "SRI-poliţie politică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La audierile ţinute în secret au fost chemaţi generalul Sorin Brăteanu, şeful Secretariatului General al SRI, colonelul Florin Pintilie, şeful Arhivelor, şi Claudiu Secaşiu, preşedinte al

La audierile ţinute în secret au fost chemaţi generalul Sorin Brăteanu, şeful Secretariatului General al SRI, colonelul Florin Pintilie, şeful Arhivelor, şi Claudiu Secaşiu, preşedinte al CNSAS

Comisia parlamentară de supraveghere a SRI a început audierile în cele două scandaluri în care şefii SRI au fost acuzaţi de poliţie politică.

Primul priveşte bileţelul cu notiţele lui Florian Coldea cu date compromiţătoare din trecutul unor judecători de la Curtea Constituţională. Al doilea, adresa prezentată de vicepreşedintele PSD Dan Nica, prin care SRI Dâmboviţa cerea Secţiei Comerciale din cadrul tribunalului local să comunice situaţia cauzelor soluţionate în perioada 2005 - 2007, având ca obiect declanşarea procedurilor de faliment şi lichidare judiciară a unor agenţi economici de pe raza judeţului. Ambele demersuri ale SRI au fost apreciate drept acte de poliţie politică prin imixtiunea în justiţie.

Audieri secrete la Comisia SRI

Audiat de către către Comisia parlamentară de control a SRI, Claudiu Secaşiu a invocat respectarea de către CNSAS a prevederilor legale în cazul notiţelor lui Coldea.

Comisia SRI a intrat însă în silenzio stampa. Potrivit membrilor comisiei, concluziile finale vor fi întocmite cel mai probabil săptămâna viitoare. Până atunci, atât directorul SRI, George Maior, cât şi prim-adjunctul Florian Coldea vor fi supuşi unor noi runde de discuţii, după ce comisia va primi raportul anchetei interne aflată în desfăşurare la nivelul acestui serviciu.

Parlamentarii ar putea continua astăzi audierile, urmând ca, săptămâna viitoare, să se deplaseze la sediul Arhivelor SRI, înainte să finalizeze ancheta "cazului Coldea". Printre cei aşteptaţi la discuţii se numără Coldea şi şeful Arhivelor de la Cernica, unde există fondul informativ al Direcţiei a VI Cercetări Penale a Securităţii, în care se presupune că ar exista referiri la situaţia judecătorului Nicolae Cochinescu.

Potrivit unor surse din cadrul comisiei, Secaşiu ar fi recunoscut în faţa membrilor comisiei parlamentare că a purtat discuţii telefonice cu Traian Băsescu pe tema judecătorilor Curţii, însă a susţinut că totul s-a încadrat în limitele prevederilor legale. Secaşiu a refuzat însă să dea detalii presei despre eventuala colaborare cu Securitatatea a judecătoarei Aspazia Cojocaru. "Repet, nu pot da detalii despre persoane". Aceleaşi surse susţin că secretarul general al SRI, Sorin Brăteanu, a fost nevoit să facă faţă întrebărilor care priveau calitatea de naş a lui Florian Coldea.

"Ne-a informat că e doar o simplă speculaţie, el fiindu-i doar la un moment dat profesor acestuia", au precizat sursele citate.

O săptămână cu scântei la SRI

Scandalul SRI-poliţie politică a pornit săptămâna trecută, când preşedintele PSD Mircea Geoană a prezentat, într-o conferinţă de presă, o notă olografă scrisă de prim-adjunctul instituţiei, colonelul Florian Coldea, unde erau menţionate date despre trecutul unor judecători de la Curtea Constituţională. Bileţelul dovedeşte că SRI îi "căuta la dosar" pe judecătorii Nicolae Cochinescu, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru. Geoană a afirmat că SRI a acţionat la comanda lui Traian Băsescu, demers apreciat ca un act de poliţie politică.

După numai două zile, sâmbătă, vicepreşedintele PSD Dan Nica i-a acuzat public pe Vasile Blaga, Monica Macovei şi prim-adjunctul SRI, Florian Coldea, pentru că au dispus verificarea hotărârilor judecătoreşti definitive referitoare la falimentul şi lichidarea judiciară a unor agenţi economici. Asemenea verificări ar fi putut fi făcute doar de Consiliul Suprem al Magistraturii, nicidecum de către SRI. Duminică, purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, a declarat pentru "Adevărul" că documentul prezentat de Nica - o adresă cu antetul SRI adresat instanţei, este "un fals grosolan". Marţi, SRI a recunoscut că documentul este autentic, fără a explica de ce a negat iniţial.

"Este o imixtiune vădită în actul de justiţie!"

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat în cazul celor două adrese transmise de SRI - Târgovişte şi IPJ Dâmboviţa Tribunalului Dâmboviţa în vederea punerii la dispoziţie a dosarelor de faliment înregistrate la instanţa în cauză - Secţia Comercială. De asemenea, CSM va face verificări şi cu privire la posibilitatea transmiterii şi către alte instanţe a unor astfel de solicitări. Inspecţia Judiciară din cadrul CSM va întocmi un raport, iar rezultatele urmează a fi făcute publice la finalizarea lui.

Parchetul Militar nu a fost sesizat şi nici nu s-a autosesizat în legătură cu acuzele asupra SRI: "Nu am primit nicio sesizare. Dacă nu avem sesizare, nu avem ce să cercetăm", ne-a declarat generalul Dan Voinea, şeful SPM din PÎCSJ. Fostul magistrat militar Ion Panaitescu are o altă părere: "Toate posibilele fapte trebuie scoase la iveală cu o anchetă parlamentară, o să vedeţi că la toate instanţele s-au petrecut aceleaşi lucruri. Pentru că asta nu s-a făcut decât cu un singur scop, şi anume cei care au acţionat au zis: <> . <> . Şi, astfel, s-au făcut aceste adrese extrem de riscante, aproape penale, dacă nu chiar penale. Pentru că nu ai voie, tu, SRI, să-i ceri unei instanţe de judecată să facă aşa ceva. Este o imixtiune vădită, fără niciun comentariu, în actul de justiţie. Nu au de ce să invoce Legea siguranţei naţionale. Nici poveste, sub nicio formă! În momentul când există o infracţiune de siguranţă naţională, cercetarea se face la urmărirea penală obligatorie a procurorului.

Dacă este vorba de un proces penal referitor la privatizare, cu urmărire penală începută, atunci doar procuratura avea dreptul să ceară orice. În ce priveşte fapta, este un abuz în serviciu clar. Faptele nu se justificau decât dacă exista o urmărire penală începută, dacă exista un proces penal în desfăşurare şi organul de urmărire penală ar fi avut nevoie de aceste date. În rest, <> ! Punct şi de la capăt. Şi cine este vinovat, în puşcărie".

Nu văd de ce SRI se interesează de toate cauzele dintr-o perioadă de timp - doar dacă vrea să îi verifice pe unii judecători. Din modus operandi rezultă că în spatele acestei acţiuni a SRI stă ceva neortodox.
Renate Weber,
fost consilier prezidenţial

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite