Anchetă oficială în scandalul "bombelor biologice"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavel Negrea, personajul care ne-a furnizat informaţii din interiorul SC Sterifant Est SRL, a depus o sesizare la Parchetul General, susţinând printre altele că a fost ameninţat cu rackeţi

Pavel Negrea, personajul care ne-a furnizat informaţii din interiorul SC Sterifant Est SRL, a depus o sesizare la Parchetul General, susţinând printre altele că a fost ameninţat cu rackeţi

Dezvăluirile din articolul "Terorism biologic, sub paravanul unei firme girate de ecologişti", apărut în ediţia de ieri a ziarului Adevărul, nu au rămas fără reacţii. Investigaţia realizată de Adevărul a prezentat modul în care Sterifant Est SRL (o companie apropiată fostului ministru al mediului Petru Lificiu) punea în pericol grav sănătatea publică prin modul neglijent în care transporta şi depozita deşeuri medicale infectate cu HIV, TBC sau alţi bacili şi virusuri periculoşi.

În urma articolului din Adevărul, cazul a intrat în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti. În acelaşi timp, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează o sesizare a lui Pavel Negrea, fost angajat al firmei Sterifant Est SRL, depusă marţi la procurori. Negrea, una dintre sursele ziarului Adevărul în derularea investigaţiei, a fost ameninţat cu rackeţii de către unul dintre directorii Sterifant Est SRL. Acesta a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În memoriul cu numărul de înregistrare 3790/27.02.2007, Negrea relatează aspectele infracţionale ale activităţii Sterifant Est SRL, firmă aflată în cercul de afaceri al fostului ministru al mediului şi actual preşedinte al Partidului Ecologist Român, Petru Lificiu. De asemenea, Pavel Negrea le semnalează procurorilor faptul că unul dintre directorii societăţii mai sus amintite a declarat în faţa angajaţilor că "va organiza o echipă de băieţi, pe care îi va plăti cu câte 10 milioane de lei, ca să vină peste Negrea".

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului: "Este foarte, foarte grav!"

Înainte de a primi un punct de vedere oficial de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), directorul de comunicare al acestei instituţii ne-a declarat telefonic: "Ceea ce semnalaţi dvs. este foarte, foarte grav. După ce vom termina verificările făcute în urma investigaţiilor dvs., vă vom oferi un punct de vedere oficial. Trebuie să vedem cine a eliberat autorizaţia… Vedeţi, această autorizaţie se eliberează doar dacă se îndeplinesc anumite condiţii, însă de respectarea acestei autorizaţii se ocupă Garda de Mediu". Aşteptăm cu nerăbdare poziţia oficială a ANPM, mai ales în contextul în care firma în culpă mai fusese amendată cu un miliard de lei vechi, în urmă cu nici trei luni de zile. Aşadar, situaţia era cunoscută… dar, până la intervenţiile Adevărului, Sterifant Est şi-a derulat activitatea sfidând liniştită sănătatea publică a cetăţenilor. Pe de altă parte, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, conf. dr. Adrian Neacşu, ne-a declarat că "este clar, problema cea mai gravă este aceea că nu se respectă procesul tehnologic, de neutralizare a deşeurilor, la firma respectivă. De asemenea, cert este faptul că numai în baza unui control inopinat, cum este cel realizat de dvs. putem depista astfel de cazuri. În momentul unui astfel de control, cei de la firmă trebuie să prezinte probe ale neutralizării, or, cei de la Sterifant nu au avut, deci este clar că nu au respectat procesul de neutralizare. Mâine (n.n. - azi) veţi avea un punct de vedere detaliat", ne-a declarat directorul executiv al DSP Bucureşti, Adrian Neacşu.

Administratorul firmei Sterifant Est dă vina pe şofer

În discuţiile prealabile publicării articolului nostru, Vasile Deteşan cerea sarcastic "să punem probele pe masă". După ce "le-am pus", Deteşan ne-a contactat telefonic susţinând ca nimeni altcineva nu este de vină cu excepţia sursei noastre: "Şoferul respectiv a înscenat totul. Avea contract de muncă încheiat pe o perioadă determinată, nu a putut face un împrumut la bancă şi se afla în conflict cu directorul firmei. A zis că o să se răzbune şi a înscenat totul", afirmă Deteşan, susţinând printre altele că şoferul Negrea nu a vrut să respecte condiţiile de protecţie a muncii. Pe de altă parte, toată pledoaria lui Deteşan este anulată tocmai de probele "puse pe masă" de Adevărul şi de Garda de Mediu Bucureşti. De asemenea, Deteşan infirmă faptul că vreunul dintre directorii firmei l-ar fi ameninţat cu rackeţii pe Pavel Negrea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite