Anchetă în rândul bolnavilor închipuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetă în rândul bolnavilor închipuiţi
Anchetă în rândul bolnavilor închipuiţi

O comisie formată la nivelul instituţiei prefectului va verifica dosarele de pensii anticipate

Creşterea alarmantă de pensionări pe caz de boală în judeţul Vâlcea a pus pe jar autorităţile locale. Un raport efectuat la nivel naţional clasează judeţul pe locul trei la numărul pensionărilor pe caz de boală. Petre Ungureanu, prefectul de Vâlcea, spune că este suspectă această creştere a numărului celor care îşi primesc pensia pe motive medicale. „Nu e nicio mândrie că ne aflăm pe un astfel de loc. De săptămâna viitoare, instituţia prefectului va începe o operaţiune prin care vom verifica modul în care s-au făcut pensionările anticipate. Vrem să vedem cadrul legal şi de ce anume suferă cei care s-au pensionat pe caz de boală“, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Aproape un sfert din pensionări sunt anticipate

Ungureanu afirmă că rezultatele anchetei vor fi făcute publice, iar orice neregulă descoperită va fi înaintată organelor de control.
Din cei 128.000 de pensionari înregistraţi în judeţul Vâlcea, mai bine de 30.700 sunt pensionaţi înainte de limita de vârstă pe caz de boală sau invaliditate. Acest lucru este confirmat statistic de către conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vâlcea, care arată că 24% dintre vâlcenii pensionaţi sunt pe caz de boală. „Ce pot să vă spun? Nu sunt medic, dar cred că suntem sub media pe ţară la pensionaţi pe caz de invaliditate. Periodic suntem verificaţi prin sondaj. Lunar ducem cu portbagajul la Bucureşti, pentru verificare, dosare de pensionare înainte de termen. Vă pot confirma că sub 1% din acestea sunt respinse“, afirmă Gabriel Andreescu, preşedintele CJP Vâlcea.

Medicii specialişti, făcuţi responsabili

El mai spune că nu medicii din comisia de expertiză a CJP fac propunerea de pensionare, ci medicul specialist care îşi pune parafa pe dosarul de pensionare. „La comisie se analizează hârtiile, documentele puse la dispoziţie de medicul specialist. Recomandarea de pensionare tot acesta o face. Sunt foarte multe dosare respinse în primă fază, la comisia de expertiză“, mai declară Andreescu. Surse din comisia de expertiză medicală a Casei de Pensii confirmă spusele preşedintelui, indicând că mare parte din pensionările pe caz de boală se datorează medicilor specialişti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite