Anarhiştii români pregătesc proteste anti-NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Autorităţile sunt decise să intervină în forţă pentru reprimarea oricărei manifestaţii neautorizate. Apropierea Summitului NATO de la Bucureşti a început să agite şi organizaţiile

>> Autorităţile sunt decise să intervină în forţă pentru reprimarea oricărei manifestaţii neautorizate.

Apropierea Summitului NATO de la Bucureşti a început să agite şi organizaţiile aşa-zis revoluţionare care se pregătesc în taină pentru proteste de stradă. Fieful anarhiştilor din România se află într-un club obscur din apropierea Gării de Nord. Acolo se fac planurile pentru manifestaţiile anti-NATO.

"Iniţiativa Libertară" este gruparea care se erijează în partenerul de dialog al anarhiştilor din străinătate, invitând militanţi din toată lumea la un sejur de proteste cu ocazia summitului de la Bucureşti. Conform unor surse oficiale din poliţie, această organizaţie ar fi fost beneficiara materialelor anti-NATO descoperite vinerea trecută în maşina unor cetăţeni germani, la punctul de trecere a frontierei Calafat. Poliţia de Frontieră i-a returnat în Bulgaria pe cei patru germani considerând că reprezintă o ameninţare la ordinea publică şi siguranţa naţională.


Cartierul general


Cartierul general al "libertarilor" pare a se fi stabilit în clubul "Pirat", aflat în apropierea Pieţei Matache din Capitală. Locul în care se află barul este semnalizat încă din Calea Griviţei printr-un fel de graffiti cu însemne anarhiste. La parter se află un cafe-bar de cartier în care poate intra oricine. În clubul "Pirat" însă e foarte greu de pătruns. Clădirea mohorâtă nu este pentru oricine.

Dinăuntru răzbat acordurile punk ale formaţiei Sex Pistols. Celebra "Anarchy in the UK" e un fel de imn al rebelilor. În cele două camere afumate ale barului se execută planificarea şi trasarea sarcinilor pentru "lupta revoluţionară". Priviri suspicioase sunt aruncate celor care îndrăznesc să intre acolo.

Taverna e pusă la dispoziţia grupării de către Molotov, un muzician "underground" cu dublă cetăţenie, română şi americană. El îi asigură pe cei câţiva puşti rătăciţi că le poate asigura protecţie în faţa autorităţilor, făcând paradă de relaţiile sale. Auraş, Rareş, Simina, Mălina, Diana şi Paul, încă elev de liceu, sunt câţiva dintre membrii de bază. E foarte clar că ei nu înţeleg faptul că-şi pot risca liberatea ascultându-i orbeşte pe "maeştrii" din umbră.


Din umbră


Mişcarea anarhistă din România este condusă din umbră de un careu multinaţional. E vorba de un "Che" grec, ce evită să-şi dezvăluie adevăratul nume, o guvernantă din Germania care vrea să-i răscoale pe şcolarii din România, un tânăr bulgar provenit dintr-o familie de agricultori şi un francez care se erijează într-un patron al artelor din Iaşi. Ei însă nu se află niciodată în prima linie. În stradă sunt scoşi doar tinerii amăgiţi de doctrina "revoluţionară". Datele provin dintr-un raport existent la nivel guvernamental.


Iniţiativa Libertară


Iniţiativa Libertară s-a înfiinţat relativ recent, dar membrii ei şi-au testat potenţialul de acţiune cu prilejul mai multor acţiuni organizate anul trecut. Într-un marş "împotriva tuturor formelor discriminării", din noiembrie 2007, membrii acestei organizaţii au folosit steaguri şi însemne anarhiste, o parte din ei purtând măşti şi cagule. Această costumaţie este tipică pentru "Black Block", braţul înarmat al grupărilor anarhiste din întreaga lume. Anarhiştii şi-au făcut un renume negativ încă de la apariţie din cauza mijloacelor violente utilizate pentru a-şi impune punctul de vedere. În ultima vreme, luptele de stradă au fost mascate prin sloganurile antidiscriminare şi umanismul antimilitarist.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite