Amplasarea sistemului antirachetă la Deveselu costă 400 de milioane de dolari. SUA suportă toate costurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA vor plăti circa 400 de milioane de dolaripentru amplasarea sistemului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu, din judeţul Olt. La această sumă se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentru funcţionarea sistemului, a anunţat, marţi, la Slatina, un oficial american. Toate cheltuielile vor fi suportate de guvernul american.

România nu va fi nevoită să aloce nici măcar un leu pentru amplasarea sistemului antirachetă la Deveselu, toate cheltuielile urmând a fi acoperite de către Statele Unite, potrivit unui oficial american care face parte din delegaţia ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unor elemente ale sistemului american antirachetă, informează Mediafax.

Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Consiliului Judeţean Olt, că amplasarea sistemului antirachetă costă 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual funcţionarea sistemului, fără a include rachetele.

Partea României constă în a pune fosta bază militară la dispoziţia SUA şi în asigurarea pazei sistemului.

Sistemul strict defensiv de interceptări va fi ridicat la Deveselu până în 2015.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, marţi, la Slatina, că sistemul a fost construit astfel încât să nu aibă niciun fel de efecte negative asupra populaţiei şi să nu îi afecteze pe oameni, care "vor putea să muncească şi să trăiască normal" în acea zonă.

"În relaţia cu SUA această participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale", a spus secretarul de stat în MAE, care a precizat că acest sistem este unul "strict defensiv".

Citiţi şi:

Scutul american antirachetă va fi amplasat la Deveselu, în judeţul Olt. Comandantul va fi român

Băsescu despre nivelul de alertă teroristă: Rămâne albastru-precaut / Ridicarea lui costă

Vezi aici unde este Deveselu, locul unde va fi amplasat scutul antirachetă

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite