Amintirile lui Mungiu despre Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amintirile lui Mungiu despre Ceauşescu
Amintirile lui Mungiu despre Ceauşescu

Proiecţia filmului „Amintiri din Epoca de Aur“, din deschiderea Festivalului de Film Transilvania, a adunat peste o mie de oameni. A opta ediţie a TIFF s-a deschis cu un film dedicat publicului românesc, „Amintiri din Epoca de Aur“.

„Amintiri din Epoca de Aur”, produs de Cristian Mungiu, a însufleţit peste o mie de oameni prezenţi, vineri seara, la deschiderea Festivalului de Film Transilvania (TIFF). Ropote de aplauze, valuri de râsete, feţe nostalgice, asta au provocat cele şase scurtmetraje ce compun filmul.

A opta ediţie a TIFF a avut parte de o deschidere românească, cu un film dedicat publicului, în prezenţa echipei, în frunte cu Cristian Mungiu. Tudor Giurgiu, directorul festivalului, a promis cinefililor o ediţie cel puţin la fel de spectaculoasă precum cea de anul trecut, iar Mihai Chirilov, directorul artistic al manifestării, crede că ediţia din acest an nu va fi ştirbită de criză.

Doar vremea mohorâtă din Cluj-Napoca a umbrit primele două zile de festival. Covorul roşu a mustit, însă, de cineaşti şi de invitaţi din ţară şi străinătate. Nae Caranfil, Ana Maria Marinca, Tudor Chirilă, Cristian Tudor Popescu, Emil Hurezeanu, Liviu Mihaiu sunt doar câteva dintre vedetele şi personalităţile prezente la festival. 

Lăstun şi salam de Sibiu

Publicul a fost prins de pelicula lui Mungiu, iar în cele 155 de minute, cât a durat producţia, a stat cu sufletul la gură. Comedia reiterează legende urbane din epoca ceauşistă, regizate de Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu.

O Românie a anilor ’80, în care salamul de Sibiu îţi garanta simpatia celei mai frumoase colege din clasă, iar din vânzarea de sticle goale îţi puteai cumpăra un Lăstun. Cristian Mungiu crede că cel mai mare compliment pe care l-a primit filmul la Festivalul de la Cannes este că cele şase povestiri din „Amintiri din Epoca de Aur” au fost percepute ca un singur film.

Filmul se va lansa în toamna acestui an, în România, şi va rula în două părţi. „Din punctul meu de vedere, filmul este prea lung. În România încerc să-l împart în două filme care vor rula în acelaşi timp“, a spus producătorul. După Cannes, producţia s-a vândut în peste 25 de ţări, fiind primită foarte bine de public. În România, aceasta va ajunge şi în oraşe care şi-au distrus sălile de cinema.

image

Criticul de film Alex Leo Şerban împreună cu Amalia Enache, vedetă ProTV

Aici proiecţiile vor fi adevărate evenimente culturale. „Cel mai tare mă interesează în ce măsură mai vine cineva să îl vadă,  ţinând cont că e genul de film făcut în special pentru publicul din România. Încercăm să vedem dacă mai are rost să faci filme de public pentru o ţară care nu mai are public”, a spus cineastul.

Vedete prezente la festival

-Dan Piţa şi Mircea Albulescu vor fi omagiaţi cu proiecţii speciale şi premii pentru întreaga carieră.
-Sâmbătă, 6 iunie, Menahem Golan, producătorul „Superman“, va primi Premiul Special TIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.
-Florin Piersic şi Claudia Cardinale se vor premia reciproc duminica viitoare, în ultima zi de festival. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite