Amintiri din epoca dozatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amintiri din epoca dozatorului
Amintiri din epoca dozatorului

Dacă în anii ’90, în Baia Mare, se stătea la coadă pentru un suc la dozator, acum afacerea e pe cale de dispariţie. Proprietara uneia dintre cele două firme din municipiu care vând suc la dozator se gândeşte să se reprofileze pe băuturile naturale.

După Revoluţie, au început să-şi facă apariţia în viaţa românilor şi produsele occidentale. Unul dintre acestea a fost sucul la dozator, pe care băimărenii nu l-au uitat nici până în ziua de azi. Bătrânii nostalgici şi tinerii îşi amintesc de anii copilăriei când sucul la dozator era unul dintre produsele „de fiţe”.

„Cel mai mult îmi plăcea sucul de kiwi şi de portocale. Stăteam la rânduri infernale pentru un pahar de suc, da’ merita cei cinci lei pe care-i dădeam pentru un pahar”, spune Ioana Vlad, de 27 de ani. „Era un dozator lângă scara blocului meu şi mergeam cu peturile de doi litri după suc. Nu mai beam apă, pentru că o înlocuisem cu suc”, mai povesteşte băimăreanca.

Afacere moştenită

Dacă în urmă cu aproape 20 de ani, sucul la dozator era unul din cele mai râvnite produse, astăzi acest produs e doar o amintire. Unul din ultimele două dozatoare de suc a rămas până în ziua de azi în faţa magazinului universal Maramureş din centrul Băii Mari, iar patronii lui spun că nu mai e de mult o afacere. Drept pentru care, oamenii mai vând în chioşcul respectiv diferite mărunţişuri, de la cartele telefonice la bilete de autobuz.

Daniela Pop, de 28 de ani, spune că a moştenit afacerea de la părinţi. „Afacerea a început prin ’92, eu eram atunci doar un copil, dar îmi amintesc perfect ce succes avea. Aparatul a fost adus din Germania şi aveam un furnizor care ne asigura esenţe originale. Ţin minte că era o concurenţă foarte mare între producătorii de suc”, spune Daniela. Tânăra spune că a preluat afacerea de la părinţi în urmă cu mai mulţi ani, după ce a terminat facultatea şi a vrut să le dea o mână de ajutor.

Adaptare din mers

„Deja în 2004 nu mai era o afacere, dar a rămas din inerţie. Cele mai multe dozatoare dispăruseră pentru că s-au pus accize pe sucuri şi astfel au devenit mult mai scumpe”, îşi aminteşte ea. Tânăra explică faptul că şi marii producători au avut rolul lor în eliminarea dozatoarelor de suc. „Au început o campanie împotriva celor mai mici, ba că esenţele nu sunt sănătoase, ba că îndulcitorii nu sunt buni”, spune ea.

Astăzi, Daniela Pop spune că se axează pe sucuri destinate diabeticilor. „Avem bătrâni care ştiu că pot consuma sucul produs de noi şi vin zilnic, sunt clienţi fideli. Acum ne gândim să ne orientăm spre sucurile naturale, care câştigă tot mai mult teren”, mai spune ea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite