Obama: Europa continuă să fie o prioritate pentru America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA, Barack Obama, a explicat că nu a putut să-şi aloce mai mult timp pentru vizita sa oficială în Franţa din cauza unor probleme ce nu suportau amânarea, evocând o serie întreagă de crize, de la cea economică până la cea legată de neproliferarea nucleară, relatează Agerpres.

În acest fel, liderul de la Casa Albă şi-a justificat durata scută a vizitelor sale în Germania şi Franţa, ţinând să sublinieze că aceasta nu înseamnă deloc că SUA nu mai consideră Europa drept o prioritate a lor.

"Am o agendă extrem de încărcată şi lucrez tot timpul chiar şi în perioada vizitelor mele în străinătate", le-a mărturisit ziariştilor Obama, remarcând că acele zile când îşi putea permite să se relaxeze au rămas în urmă. El a mai spus că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, este un bun prieten al său, pe care poate să-l sune la telefon la orice oră a zilei sau a nopţii pentru a discuta diverse probleme, încercând cumva să se scuze pentru refuzul de a cina împreună cu cuplul prezidenţial Nicolas şi Carla Sarkozy, fapt ce a suscitat o serie de speculaţii potrivit cărora preşedintele american ar fi supărat pe Sarkozy pentru portretul prea puţin măgulitor pe care i l-ar fi făcut într-o discuţie privată cu lideri mondiali. Sarkozy se pare că l-a descris pe Obama ca fiind lipsit de experienţă şi neinformat, în special, în ceea ce priveşte schimbarea climatică.

Obama a spus că i-ar fi plăcut să mai fi rămas o săptămână la Paris împreună cu soţia sa Michelle pentru a se plimba pe cheiul Senei şi a se delecta cu bucătăria franceză, dar din cauza agendei presante a fost nevoit să-şi scurteze la maximum vizita în Franţa.

Nici vizita lui Obama în Germania nu a fost prea lungă. Faptul că nu s-a dus la Berlin, ci a vizitat doar Dresda a stârnit un val de comentarii potrivit cărora preşedintele american ar avea relaţii din ce în ce mai tensionante cu cancelarul german Angela Merkel.

După vizita de vineri la fostul lagăr nazist Buchenwald (Germania), unde a adus un omagiu victimelor fascismului, preşedintele american s-a aflat sâmbătă în Franţa unde a participat la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 65 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia, la 6 iunie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite