Summit: America de Sud şi Africa au decis să lupte împotriva sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A declaration that puts an accent on the positions of the developing South and expresses a renewed commitment to cooperation in the fight against poverty and for development was signed by the leaders who met over the weekend in the second South America-Africa summit, on the Venezuelan island of Margarita.

Opt preşedinţi sud-americani şi 20 africani, acompaniaţi de vicepreşedinţi, premieri, ministri de externe şi alţi oficiali de rang înalt din 61 de state au participat sâmbătă şi duminică la al doilea summit Americii de Sud şi Africii, în oraşul Porlamar din nord-estul Venezuelei. Participanţii la summit s-au declarat mai mulţumiţi decât au fost la prima întâlnire de acest fel, în 2006. Următorul summit va fi în 2011 în Libia, potrivit allafrica.com.

Preşedinţii celor şapte state din America de Sud - Venezuela, Brazilia, Bolivia, Ecuador, Argentina, Uruguay şi Paraguay - au semnat sâmbătă seară, în Venezuela, actele de înfiinţare a Băncii Sudului, proiect abandonat în 2007.
.

Declaraţia de final de 30 de pagini cuprinde printre alte decizii:

  • Disputele care ar putea să pericliteze securitatea regională sau globală vor fi rezolvate într-o manieră pacifistă
  • Preşedintele libian, Muammar Gaddafi, a propus crearea Organizaţiei de apărare a Atlanticului de Sud America de sud - Africa, dar ideea lui nu a fost inclusă în raport
  • Condamnă producţia şi folosirea de mine anti-personal de către orice ţară
  • Condamnă rasismul, discriminarea şi traficul de persoane
  • Eforturile de combatere a sărăciei şi foametei vor fi sporite. Directorul organizaţiei Hrană şi Agricultură, Jacques Diouf, a spus că pentru prima oară în istorie peste un miliard de oameni nu au mâncare. "Pe de altă parte, pentru prima oară în istorie sunt suficiente resurse pentru rezolvarea f problemei alimentelor", a zis preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa.
  • Preşedintele Argentinei, Cristina Fernández, a spus că alianţa Africa-America de Sud ar putea să ducă la un nou tip de comerţ care ar include transferul de tehnologie şi apariţia de noi locuri de muncă. "Argentina poate să ofere tehnologie şi  expertiză astfel încâot Africa să nu depindă de actele de caritate ale misiunilr internaţionale şi să îşi producpă singură mâncare", a spus ldiderul de la Buenos Aires.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite