Amenzi de 50.000 de lei pentru poluarea mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducta principală de alimentare cu păcură a CET Palas din Constanţa s-a spart miercuri seara, iar mai multe tone de păcură au ajuns în reţeaua de canalizare şi preluare a apelor pluviale din Constanţa şi apoi în mare.

Produsul petrolier a ajuns în staţia de pompare de la Poarta 6. „Staţia a fost practic inundată de hidrocarburi. De aici, păcura a ajuns la staţia de epurare Constanţa Sud", a precizat reprezentantul Regiei Autonome Judeţene de Alimentare cu Apă Constanţa, Irina Oprea. Staţia de pompare afectată a fost scoasă din funcţiune, iar produsul petrolier a fost deversat controlat în două dane din Portul Constanţa.

Zona a fost izolată cu baraje plutitoare, iar nava de depoluare a administraţiei portuare a colectat reziduurile. „Poluatorul este obligat să achite costul operaţiunilor de depoluare şi este pasibil de o sancţiune cuprinsă între 30.000 şi 50.000 de lei", a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

Agenţia pentru Protecţia Mediului din Constanţa ameninţă să retragă autorizaţia de mediu a CET Palas. „Vom fi drastici dacă Garda de Mediu stabileşte că centrala se face vinovată de poluare", a promis Senol Zevri, directorul agenţiei.

Directorul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa, Simion Nicolaev, susţine că efectul poluant asupra mării este puţin vizibil. Populaţia Constanţei nu este afectată de deversarea produsului petrolier. (a contribuit Roxana Glăvan)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite