Amenzi de 1.085 milioane de lei pentru firmele care nu au respectat legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amenzi de 1.085 milioane de lei pentru firmele care nu au respectat legea
Amenzi de 1.085 milioane de lei pentru firmele care nu au respectat legea

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 1,085 milioane lei, la nivel naţional, comercianţilor care au încălcat legislaţia privind vânzările de soldare şi promoţionale, potrivit unui comunicat al ANPC.

Controalele Autorităţii s-au derulat în perioada 31 august - 8 septembrie 2009. Au fost verificaţi 605 operatori economici, constatându-se abateri de la legislaţie la 575 dintre aceştia. Pentru abaterile constatate s-au aplicat 194 avertismente, 381 amenzi contravenţionale, iar pentru 293 operatori economici s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare până la remedierea deficienţelor.

Printre neregulile descoperite se numără expunerea pentru comercializare a unor produse care aveau pe eticheta trei preţuri respectiv, un preţ de referinţă barat, un al doilea preţ, intermediar, barat şi cel de-al treilea preţ de vânzare care, dupa reducerea de 80 la sută, era mai mic decât preţul de achiziţie. În unele cazuri, consumatorii nu erau informaţi că oferta era valabilă numai în limita stocului disponibil.

De asemenea, ANPC a constatat o serie de articole expuse pentru comercializare şi supuse soldării care nu aveau pe eticheta care le însoţea traducerea în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare specifice produselor electrice.

Vânzările de soldare trebuie să fie efectuate numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de câte 45 de zile fiecare, cu condiţia ca produsele propuse pentru soldare să fie achitate furnizorului de către comerciant cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de debut a perioadei de vânzari de soldare şi oferite spre vânzare în mod obişnuit înaintea acestei date.

Potrivit ANPC, comercianţii au obligaţia să ţină cont că reducerea trebuie să fie raportată la preţul de referinţă practicat, mai exact, pe eticheta produsului să existe atât preţul vechi cât şi pretul nou rezultat din aplicarea reducerii.

Documentele legale justificative care atestă că stocul de produse propus pentru soldare trebuie să fie constituite cu cel puţin 15 zile înainte de data de debut a vânzării de soldare şi achitat cu cel puţin 30 de zile înainte de această dată să fie păstrate pentru a putea fi prezentate, ori de câte ori este nevoie, organelor de control abilitate.

Perioadele de soldări trebuie să fie stabilite de comerciant între 15 ianuarie şi 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamnă/ iarnă şi 1 august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primăvară/ vară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite