Ameninţaţi de saramură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ameninţaţi de saramură
Ameninţaţi de saramură

17 familii locuiesc în prezent în zona de risc a Câmpului I. Craterul format după prăbuşirea terenului din zonă se măreşte de la o oră la alta

70.000 de metri cubi de saramură au ieşit, ieri, până la ora 19.00 din craterul care s-a format în Câmpul I de sonde, în urma surpării tavanului cavernei. Saramura a fost deversată în lacul care s-a format în urma prăbuşirii Câmpului II. „Lacul s-a umplut şi de la ora 19.00 am început deversarea saramurii în Câmpurile III şi IV către Platforma Chimică“, a declarat pentru AdS Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea. Localnicii din zonă care pot fi afectaţi de saramură erau, ieri, nemulţumiţi pentru că bunurile lor pot fi distruse. Lucrurile soţilor Hodorog au fost mutate, ieri, din calea saramurii la Tabăra Ocniţa.

„Se alege praful de toată munca noastră“

Familia Hodorog are casă mare cu şase camere. Deşi şi-au cărat toate bunurile din gospodărie, cei doi soţi îşi păzeau casa. „Am scos tot din casă. Nu mai avem nimic. De trei zile am tot cărat din bunuri. Găinile le-am dus la nişte rude, în oraş. Ne-au ajutat pompierii şi am dus mobila şi aparatura electrocasnică la adăpost la Tabăra Ocniţa. Am dus caii la socri, la Slătioara. Mai am doar câinele aici. Am venit acasă că ne e frică că ne sparg hoţii geamurile“, povesteşte Ion Hodorog.

Familia are de toate în grădină. „Am reuşit să scot cartofii. Dar am varză, morcov, fasole, şi o să treacă saramura peste ele. Avem via plină de struguri, la fel şi merii, şi piersicii. Se alege praful de toată munca noastră“, spune Gerhina. Cei doi soţi au primit la tabără apă şi câte un aperitiv. Ei nu sunt mulţumiţi de spaţiul pus la dispoziţie, pentru că e foarte mic. „Am pus o dormeză şi s-a umplut camera. Las casă cu şase camere să mă mut între patru pereţi“, ne explică Ion supărat. În urmă cu trei ani Exploatarea Minieră le-a dat oamenilor în urma evaluării 80.000 de lei ca să se mute din zonă.

Se mută doar dacă sunt despăgubiţi aşa cum cer

Soţii Hodorog nu au fost mulţumiţi de bani şi nu au plecat din zonă. Spun că vor pleca doar dacă primesc 180.000 lei despăgubire pentru casă şi teren. Ana Ciriperu s-a mutat şi ea la copii, la Râmnicu Vâlcea. Bunurile ei au fost mutate de angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea la Casa de Cultură din Ocne. În prezent, Anei Ciriperu i se construieşte casă în cartierul de sinistraţi de la Căzăneşti. Un alt localnic, Vasile Văduva spune că problema e că trebuia să se facă întâi casele la oameni, apoi să înceapă prăbuşirea. „În zona de prăbuşire nu există case şi oameni. Accesul este interzis. Vorbim de bunuri, terenuri şi case care ar putea fi afectate de saramura care se poate scurge controlat de pe versanţi. Viaţa oamenilor nu a fost pusă în pericol şi nici nu va fi. Sperăm să nu avem deversări de saramură necontrolate“, a spus Alexandru Pătruţi, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, prezent în zonă. În zona de risc a Câmpului I mai locuiesc 17 familii. Pentru a interveni în timp operativ, la Ocnele Mari sunt pregătite să acţioneze 58 de cadre ale ISU Vâlcea, cu o autospecială, două camioane, trei autocamioane, trei autoturisme, o salvare (SMURD). Din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi sunt 45 de cadre cu trei autoturisme şi un camion, aceştia efectuând acţiunea de stopare a accesului în zona de risc, iar Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea este prezent în zonă cu cinci cadre şi două autoturisme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite