Ameninţarea fantomelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steaua (25-3 cu Dinamo) şi Farul (29-3 cu „U” Cluj) s-au calificat în finala Cupei României. Pe „militari” îi doare însă pierderea titlului. În rugby, regula spune că arbitrajul nu se discută! Frustraţi că au pierdut titlul, cei de la Steaua acuză maniera în care a fost condusă finala campionatului, pierdută (16-18) cu Baia Mare.

Rugby-ul românesc pare bântuit de fantome. Una dintre ele este că naţionala ar putea rata pentru întâia oară în istorie, din 1987 încoace, participarea la turneul final al Cupei Mondiale.

Altă fantomă, mult mai înspăimântătoare, ameninţă mai multe grupări cu dispariţia sau cu mediocritatea. Este stafia crizei economice, care a făcut ca Dinamo, de pildă, să se prezinte sâmbătă, pe stadionul „Arcul de Triumf”, fără mulţi dintre internaţionalii săi.

Costică Merşoiu şi-a anunţat retragerea. Vali Calafeteanu a cerut să plece. Gal Csaba şi Ştefan Ciuntu vor, din câte se pare, să se tragă spre casă, fiind curtaţi de Ştiinţa Baia Mare, actuala campioană.

Sunt însă doar două exemple de rugbişti care nu vor să mai joace la echipa care a cucerit 16 din cele 93 de titluri naţionale puse în joc până acum. Iar efectele se văd deja. Cu mulţi tineri în echipă, prea cruzi pentru acest nivel, Dinamo a pierdut la o diferenţă clară (3-25) semifinala cu Steaua. Şi a ratat astfel al doilea trofeu pe plan intern (anul trecut a realizat eventul).

„Câinii“ mizează pe jucătorii tineri

„Am decis să continuăm aşa. Le-am spus jucătorilor care vor să plece să o facă. O vom lua de la zero, aşa cum am făcut şi acum câţiva ani. În ianuarie vor veni câţiva sponsori alături de echipă”, declară Ştefan Demci, fost internaţional şi actual antrenor la Dinamo alături de Cristi Hîldan.

Moţ nu se bucură că dinamo are probleme

Nici Steaua nu pare a fi ferită de furtună. Antrenorul Marin Moţ regretă că eterna rivală se confruntă cu probleme. Şi nu o face din
curtoazie, ci pentru că înţelege că, în lipsă de adversari puternici, nici echipa sa nu poate să progreseze. Fostul taloner din anii de glorie ai naţionalei crede, totodată, că pericolul pândeşte şi alte formaţii, inclusiv pe a sa.

Militarii mai au însă o altă problemă. Şi anume că nici acum nu au reuşit să uite că au pierdut titlul naţional. Pentru ei, fantoma care îi bântuie cel mai tare are fluier în gură. „Nu este posibil un asemenea arbitraj!”, exclamă Moţ referindu-se însă nu numai la cel din finala cu Baia Mare.

Steliştii au intrat în silenzio stampa

Supăraţi că „presa a trecut prea uşor şi prea repede” peste protestul făcut după ce au pierdut titlul, rugbiştii Stelei au refuzat să dea declaraţii după semifinala de Cupă cu Dinamo.

De parcă nu ei ar fi scăpat balonul înainte, şi nu o dată, la cinci metri de buturile adverse sau nu ei ar fi ratat o penalitate în ultimele minute ale finalei cu Baia Mare, ci ziariştii...

Şi, de parcă nu ar fi de-ajuns, atunci când i se aduce aminte că Dumbravă a fost eliminat pentru că l-a lovit cu piciorul în cap, iar apoi „l-a pieptănat” cu crampoanele pe un băimărean aflat la sol Moţ e categoric: „Nu ştiţi regulamentul!” Ori „săparea” după balon e permisă atunci când nu se periclitează integritatea corporală a adversarilor. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Dumbravă.

„Moţ n-a văzut şi că Tatu a lovit?“

Preşedinte al Colegiului Central al Arbitrilor, Emil Pârţoc, îi răspunde lui Moţ: „Eliminarea lui Dumbravă a fost corectă. În plus, în faza la care Steaua a marcat eseu, Tatu a lovit un adversar. El trebuia să vadă cartonaşul galben, iar Baia Mare să primească lovitură de pedeapsă. Steaua n-ar mai fi marcat atunci. Domnul Moţ nu spune nimic despre acest lucru?”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite