Ambasadorul SUA: Aveţi o problemă-cheie cu prezumarea caracterului licit al averilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat astăzi că o problemă-cheie a României este faptul că se prezumă în Constituţie că toate proprietăţile sunt dobândite licit. El a atras atenţia că atât Legea fundamentală cât şi drepturile omului "nu sunt o licenţă pentru a fura".

"O problemă-cheie pe care o aveţi este faptul că se prezumă în articolul 44 că toate proprietăţile sunt dobândite licit. Noi nu avem o astfel de prevedere în Statele Unite. Şi nu cred că este necesară", a spus Mark Gitenstein, în cadrul conferinţei "Confiscarea în România şi bunele practici la nivel internaţional", organizată de Academia Română.

"Mesajul meu pentru dumneavoastră este acela că nici Constituţia dumneavoastră şi nici drepturile omului nu sunt o licenţă pentru a fura", a spus Gitenstein.

Mark Gitenstein a explicat că Statele Unite, conform unei legislaţii redactate în 1984, există un fond special în care sunt acumulate bunurile sechestrate şi care în unele cazuri sunt folosite inclusiv pentru compensaţii pentru victime, iar în acest fond s-au strâns patru miliarde de dolari.

În Constituţiea României, la articolul 44, "Dreptul de proprietate privată", se stipulează, la alieatul 8: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă". În proiectul de lege de revizuire a Constituţiei, se păstrează doar formularea: "Averea dobândită licit nu poate fi confiscată", relatează Mediafax.


Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite