Ambasadele străine din Iran, supuse la presiuni pentru a primi răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internetul a devenit un instrument de presiune sau de testare a reacţiilor ambasadelor străine de la Teheran, care au primit pe mail solicitări să primească protestatari răniţi sau au fost incluse pe liste cu reprezentanţe care ar face deja acest gest, cum este cazul României.

Ministerul de Externe din Stockholm a anunţat că smbasada suedeză din Iran a primit e-mailuri din Suedia în care i se cere să-şi deschidă porţile pentru opozanţii de la Teheran, dar nu le-a dat curs.

"Ambasadei noastre din Iran i-au fost trimise mesaje pentru a i se cere să-şi deschid porţile, dar nu putem vorbi despre un  număr mare de mesaje", a spus un oficial, Cecilia Julin, citată de NewsIn.

"Acest lucru necesită o decizie politică şi, în prezent, nu putem acorda azil pe teritoriul ambasadei. Dacă va fi luată o astfel de decizie, ar fi un gest foarte puternic la adresa guvernului iranian", a notat ea.

Oficialul a adăugat că ambasadele din Teheran ale Norvegiei, Danemarcei şi Finlandei au primit mesaje similare şi că Suedia va discuta cu acestea. Suedia va prelua la 1 iulie preşedinţia UE.

Julin a declarat că Suedia a fost inclusă în mod incorect pe o listă neoficială publicată pe internet cu ţări ale căror ambasade din Iran şi-ar fi deschis porţile pentru manifestanţi.

Şi România a fost inclusă pe o listă care a circulat pe Twitter cu ambasade care ar fi primit protestatari iranieni răniţi, însă Ministerul de Externe a negat această informaţie.

Potrivit publicaţiei de limbă engleză The National din Emiratele Arabe Unite, după protestele de ieri de la Teheran utilizatorul cu numele "Anonymous Iran" a postat următorul mesaj:  "În timp ce răniţii erau transportaţi către spitale, mulţi au fost luaţi în custodia poliţiei fără măcar a mai ajunge la spital. Sunt surse care confirmă, de asemenea, că forţele guvernamentale se duc ulterior la spital şi îi ridică pe răniţi, luându-i cu forţa şi ducându-i către destinaţii necunoscute. Arestarea protestatarilor răniţi este de o asemenea amploare, încât sursele noastre le-au spus celor aflaţi în Iran să nu se ducă în spitale. Câteva ambasade din Teheran şi-au deschis porţile pentru protestatarii răniţi. Printre acestea se numără ambasadele Sloveniei, Olandei, Italiei, Marii Britanii, Australiei, României, Republicii Cehe, Danemarcei şi Germaniei. Sunt zvonuri că şi alte ambasade îşi deschid uşile pentru protestatari. Totuşi, nu putem confirma pe deplin. S-a confirmat însă că Ambasada Canadei şi-a închis porţile şi i-a respins pe protestatarii răniţi spunându-le că nu acceptă pe nimeni".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite