Am ieşit din criză doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trimestrul al doilea din acest an, Produsul Intern Brut (PIB), în serie ajustată, a crescut cu 0,3% faţă de primul trimestru, dar a scăzut cu 0,6% comparativ cu perioada similară din 2009.

Economia României s-a contractat în primele şase luni din 2010 cu 1,5% faţă de primul semestru din 2009, ceea ce denotă o uşoară atenuare a efectelor recesiunii, potrivit datelor-semnal comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB în termeni ajustaţi sezonier, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, consemnată în trimestrul al treilea din 2009.

Creşterea economică înregistrată de România în trimestrul al doilea este una dintre cele mai slabe din UE. Media înregistrată în întregul bloc comunitar a fost, în trimestrul al doilea, de 1%. Potrivit datelor prezentate ieri de Eurostat, economia UE, dar şi cea a zonei euro au crescut cu 1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale acestui an, în principal datorită performanţelor cu mult peste aşteptări ale Germaniei, unde PIB a crescut cu 2,2%.

Dintre cele 27 de state, numai cinci au înregistrat performanţe mai slabe decât ale României, printre care se numără şi Grecia, cu o contracţie economică trimestrială de 1,5% - singura scădere din Uniune. Raportat la trimestrul al doilea din 2009, România se alătură statelor cu scădere economică în 2010, grup din care mai fac parte Bulgaria (-1,5%), Grecia (-3,5%), Spania (-0,2%) şi Letonia (-3,9%).

Doar industria şi serviciile sunt pe plus

Dintre principalele sectoare ale economiei, doar industria a avut creşteri constante în prima jumătate a acestui an, şi aceasta datorită exclusiv exporturilor. Producţia industrială a crescut cu 4,7%. Şi viitorul afacerilor din industrie pare să fie asigurat, pentru că, potrivit statisticilor oficiale, comenzile au crescut cu aproape 24% în primul semestru. De asemenea, sectorul de servicii a avut un avans de peste 10%.

În schimb, comerţul a scăzut cu mai mult de 4%, atât cel specializat în alimente (-6,1%), cât şi cel cu mărfuri nealimentare (-4,9%), iar în construcţii scăderile s-au ţinut lanţ, ajungând la un minus de 15,7% în primul semestru din acest an.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite