„Am fost un iubit infidel pentru film”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul maghiar, Tompa Gabor, îşi lansează singurul film, „Apărarea chineză”, realizat în urmă cu aproape 11 ani. Ziua Maghiară aduce la TIFF o proiecţie specială a filmului lui Tompa Gabor, „Apărarea chineză”, dar şi lansarea filmului pe DVD, „Bahrtalo!”.

După aproape 11 ani de când a fost realizat, singurul film al lui Tompa Gabor are parte de o proiecţie de cinste, aşa cum ar fi trebuit să aibă de la bun început. „Apărarea chineză” poate fi vizionat, astăzi, la Sala Auditorium a Universităţii Babeş-Bolyai”, de la ora 18.30.
 
Excursia în film a lui Tompa

La proiecţie va participa şi regizorul Tompa Gabor, ală turi de Maia Morgenstern, una dintre actriţele care joacă în coproducţia română-maghiaro-franceză. Evenimentul marchează Ziua Maghiară la TIFF 2009. Despre lansarea atât de întârziată a filmului, Tompa spune că este „un fel de dezgropare a unui schelet de dinozaur”. Nu a fost lansat niciodată în România, deoarece drepturile de difuzare au fost cedate. „A avut două sau trei proiecţii cu copii de foarte proastă calitate, la Bucureşti şi la Târgu-Mureş”, îşi aminteşte directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Cu o sumedenie de premii importante la activ pentru regie de teatru, singurul film pe care Tompa l-a regizat, s-a bucurat de premii la alte festivaluri din străinătate. „Realizarea lui a fost o excursie în film. Nu mă consider cineast. Am fost prea prins în proiectele mele de teatru. Dar ar putea fi prezentat în România ca o curiozitate”, spune regizorul.

Nu exclude să se întoarcă la film

Filmul „Apărarea chineză” a avut un buget de un milion de dolari şi a fost filmat într-o singură vară, timp în care regizorul a realizat castingul şi a ales locurile de filmare. S-a filmat în Sfântu Gheorghe, Târgu-Mureş, Băile Tuşnad, Tarniţa şi Cluj-Napoca, pe cetăţuie şi la turnul de paraşutism. „Sunt locuri dragi mie, de care mă leagă amintiri plăcute”, spune Tompa.

De atunci, regizorul a revenit la teatru, domeniu în care avea mai multă libertate de expresie. „Am fost un iubit infidel pentru film. Dacă aveam răbdare... Nu ştiam în ’81, când eram la începutul carierei, ce se va întâmpla după zece ani”. Regizorul  nu exclude să se întoarcă la film, iar dacă o va face, va fi tot o aventură. „Am lucrat la o schiţă inspirată din romanul «Piaţa eroului meu», în care se vorbeşte de trei copii ai străzii şi care cresc uriaş, cât Parlamentul Ungariei. Poate va fi cineva interesat de mine să produc acest film”, mărturiseşte clujeanul. 

Filmul „Bahrtalo”, lansat pe DVD

Tot în cadrul „Zilei maghiare”, a fost lansată cartea „Oaspeţii lui Lali”, de Francois Breda, împreună cu DVD-ul filmului „Bahrtalo!”, în prezenţa regizorului Robert Lakatos. De altfel, filmul este inclus în competiţia pentru Trofeul „Transilvania”. Pentru prima dată în istoria TIFF, în cursa pentru marele premiu intră şi un regizor clujean. Filmul este, în sine, o producţie maghiară, însă regizorul filmului recunoaşte că varianta coproducţiei este mai avantajoasă.

„Este imposibil ca, de exemplu, să lucrăm cu actori români şi să obţinem finanţare de la statul maghiar. De aceea alegem varianta coproducţiilor”, a motivat Robert Lakatos.  „Bahrtalo!” este o comedie neorealistă regizată de Robert Lakatos, premiată cu Premiul Europa Cinema Labels la secţiunea East of the West din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2008.

Filmul urmăreşte povestea a doi prieteni transilvăneni, un rom şi un maghiar care, indiferent dacă viaţa le oferă surprize plăcute sau ba, ştiu ceva ce noi sau cei mai mulţi dintre noi neglijează cu desăvârşire: cum să se bucure de viaţă. Ziua Maghiară se încheie, în această seară, cu tradiţionalul „gulaş party”, de la ora 20.00. Seara va continua cu concertul formaţiei Zempöl, recunoscută pentru complexitatea de stiluri muzicale abordate, de la muzica progressive şi etno până la stilul drum&bass.

Întoarcere la „Apărarea chineză”

„Apărarea chineză” prezintă povestea personajului Peter Gyorgy, a cărui întoarcere acasă e foarte diferită de ceea ce şi-a imaginat. În primul rând el află că în cei 22 de ani de cand a plecat, Transilvania s-a separat de Ungaria şi că ţara lui nu mai e cea pe care o ştie. Mai rău de atât, Peter nu e deloc binevenit. Povestea lui - două decenii de gulag siberian - reprezintă o ruşine pentru autorităţile locale care vor să-şi dovedească fidelitatea faţă de doctrina de partid, transformând Uniunea Sovietică într-o sursă de bunătate infinită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite