Alina primeşte bursă ca să meargă la liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina primeşte bursă ca să meargă la liceu
Alina primeşte bursă ca să meargă la liceu

Oameni de afaceri, comunitatea locală şi Ministerul Educaţiei se implică în sprijinirea fetiţei din satul Palilula, judeţul Dolj. Povestea Alinei Vieru, fetiţa de 14 ani care a fost nevoită să renunţe la şcoală pentru a-şi ajuta familia, a sensibilizat cititorii „Adevărul“.

Remanierea de la Palilula Grigore Cartianu


Oameni de afaceri şi cetăţeni simpli au decis să o ajute pe Alina după ce cazul fetiţei din satul doljean Palilula care a fost nevoită să abandoneze şcoala din cauza sărăciei a fost prezentat în paginile „Adevărul”. Primii care s-au implicat au fost edilii din localitate.

Primarul Constantin Vasile a declarat că va discuta cu părinţii fetei de 14 ani pentru a-i ajuta să o ţină la şcoală. „L-am chemat pe tatăl Alinei la primărie ca să încercăm să-l convingem să o lase la şcoală. Vom vedea cu ce putem să îi ajutăm pentru ca această fetiţă să meargă la un liceu”, a spus Constantin Vasile, primarul comunei Bucovăţ.

Sprijin de la un coreean

Oameni de afaceri din Dolj au anunţat că o vor sprijini pe Alina să-şi îndeplinească visul de a urma cursurile unui liceu. „Aş vrea să-i cumpăr rechizite, cărţi, haine şi încălţăminte ca să poată merge la şcoală ca orice copil”, a spus unul dintre oamenii de afaceri dispuşi să o ajute, acesta dorind însă să-şi păstreze anonimatul.

La primăria din comună a sunat şi un cetăţean coreean care a cerut adresa familiei Vieru pentru a-i trimite fetei un pachet cu rechizite şi haine. „Nu s-a recomandat. A spus doar că a citit despre Alina în ziar şi vrea să o ajute să facă o şcoală”, ne-a spus edilul-şef din Bucovăţ.

Lipsea de la şcoală pentru că era la câmp

Conducerea şcolii din Palilula, unde Alina a învăţat timp de opt ani, spune că abandonul şcolar în acest caz era un final aşteptat.

Directorul Dorin Pascu susţine că de multe ori, atunci când fetiţa acumula absenţe nemotivate la şcoală pentru că era trimisă la muncă la câmp de părinţi, a fost nevoit să meargă împreună cu dirigintele acasă la părinţii fetei pentru a-i convinge să o lase la şcoală. „Noi suntem obligaţi, atunci când un copil lipseşte foarte mult de la şcoală, să mergem să rezolvăm problema.

Am reuşit de câteva ori să o readucem la şcoală, însă nu mai avem ce face în acest caz“, a spus Dorin Pascu, directorul instituţiei şcolare. Acesta a mai spus că Alina a fost admisă la un liceu pe baza dosarului înaintat, dar părinţii au decis că nu mai este necesar să-şi continue studiile.

Soluţii pentru fetiţa care vrea să înveţe

image

Ministerul Educaţiei o va ajuta pe Alina să meargă din nou la şcoală, prin acordarea unei burse speciale. „Voi găsi o formulă ca Alina să meargă din nou la şcoală. Voi vorbi eu cu părinţii ei şi voi încerca să-i conving să o lase la cursuri. Ea poate fi înscrisă la un liceu cu internat, şi aşa îşi poate continua studiile. Nu e prea târziu ca fata să meargă la liceu“, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

În cazul în care părinţii vor decide să o trimită la cursuri, fetiţa va putea beneficia lunar şi de cei 180 de lei disponibili prin programul „Bani de liceu”, destinat copiilor proveniţi din familii lipsite de resurse financiare.

Citeşte despre cum îi ajută elevii înstăriţi din Timişoara pe colegii lor sărmani din satele învecinate:
Timişoara:Sute de rechizite au fost donate de elevii unei şcoli timişorene copiilor sărmani din Timiş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite