“Alianţa Franceză” a slăbit cu un sfert

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii patru ani, cititorii francofoni sunt mai puţini cu 25%. Majoritatea amatorilor de carte franceză sunt elevii şi studenţii. Cele mai solicitate cărţi sunt cele de beletristică, lingvistică şi civilizaţie.

Zilnic, la Biblioteca “Alianţa Franceză” din Ploieşti vin aproximativ 20 de persoane. În ultimii ani, numărul acestora a sc[zut continuu. “Din 2005-2006, am constatat o diminuare a numărului cititorilor. Putem spune că este vorba despre o scădere cu 25%”, ne-a declarat Minodora Panait, responsabil mediatecă. Ea consideră că diminuarea numărului cititorilor este efect predării englezei în şcoli ca primă limbă, în detrimentul francezei. O altă cauză, potrivit Minodorei Panait, este lipsa mediatizării bibliotecii în limba franceză.

Mii de cărţi în limba franceză

Principalii vizitatori ai “Alianţei” sunt elevii, studenţii şi profesorii de limba franceză, însă printre cititori se regăsesc şi adulţi, şi chiar pensionari. Biblioteca cuprinde aproximativ 12.500 de volume de beletristică, lingvistică, civilizaţie franceză, istorie, geografie, politică, economie, filosofie, religie, dar şi reviste de modă, decoraţiuni interioare, de istorie şi ziare care prezintă actualitatea din Franţa. “Cele mai căutate sunt cărţile de beletristică, lingvistică şi civilizaţie europeană, atât pentru împrumut, cât şi pentru sala de lectură”, a precizează Panait. La sala de lectură se citesc volumele care sunt într-un singur exemplar sau cărţile mai valoaroase şi mai voluminoase, cum ar fi albumele de artă, dicţionarele şi enciclopediile.

Filme artistice şi de desene animate

“Alianţa Franceză” dispune şi de aproximativ 400 de casete de filme artistice, documentare sau desene animate, toate în limba franceză, care sunt disponibile pentru vizionare doar la sala de lectură. “Şi aici există tot mai puţine persoane care vin să urmărească un film în limba franceză, probabil şi pentru că acesta nu este subtitrat. Vin, în general, grupuri de elevi sau studenţi care sunt obligaţi de programa şcolară să vizioneze un anumit film”, menţionează responsabilul mediatecii.
De anul trecut, “Alianţa” dispune şi de o secţie specială destinată celor care vor să susţină examenul DELF (Diplomă de Studii a Limbii Franceze). De asemenea, aici se pot urma cursuri de franceză, de la cele destinate preşcolarilor până la cursuri de franceză profesională, axată pe diferite domenii de specializare. Preţurile acestora variază între 10-14 lei/oră.

Tarifele pentru cei care vor să se înscrie la “Alianţa Franceză” sunt următoarele: pentru şomeri, pensionari, elevi şi studenţi de la 7,5 lei pentru 3 luni şi 30 lei pentru un an, iar pentru salariaţi, 10 lei, respectiv 50 de lei.

Vocea străzii

“Am venit la “Alianţa Franceză” ca să citesc o carte care mi se cere la facultate. Vin destul de des aici, pentru că sunt la o facultate de profil şi ni se cere să citim diferite volume în franceză”, Georgiana Gheorghe, studentă

“Mi-ar plăcea să citesc cărţi în franceză, dar, din păcate, nu prea ştiu, deoarece la noi la liceu se pune accent pe limba engleză”, Irina Zamfira, elevă

“Înainte, când eram la liceu, mă duceam mai des la “Alianţă”. Acum, din ce în ce mai rar, probabil şi din cauza programului destul de încărcat pe care îl am”, Dan  Zamfir, student

“O să caut o carte de istorie pentru că sunt pasionată de această materie. Învăţ şi la o clasă de franceză intensiv şi îmi place să citesc în franceză ori de câte ori am un pic de timp liber”, Elena Istrate, elevă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite