Ucigaşul regizorului Nemescu vrea să execute pedeapsa lângă familia lui. Vezi ce pedeapsă a primit în România şi cât va executa în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicul Ali Imran, condamnat la şase ani de închisoare pentru uciderea într-un accident rutier a regizorului Cristian Nemescu, a sunetistului Andrei Toncu şi a taximetrului Dumitru Arustei, în august 2006 vrea să-şi execute restul de pedeapsă într-un penitenciar din Anglia.

Cererea lui Ali Imran este pe masa unui magistrat de la Curtea de Apel Bucureşti. Dosarul este completat cu mai multe acte emise de autorităţile britanice, hotărârile de condamnare, acte emise de conducerea Penitenciarului Giurgiu şi un referat făcut de Lia Palade, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti. La următorul termen al procesului, la 10 februarie 2012, avocatul ales al lui Ali Imran trebuie să aducă actele care să arate că firma de asigurări a plătit daunele stabilite de instanţă către familiile părţilor vătămate.

Deţinut în „regim închis”

Aflat în Penitenciarul Giurgiu, Ali Imran  a depus o cerere în care solicta transferul într-un penitenciar din ţara sa. „Vă rog respectuos a-mi permite să fiu transferat în ţara de provenineţă, Marea Britanie”, scria Ali Imran. În aceeaşi zi, directorul Penitenciarului Giurgiu, comisarul-şef Răzvan Coţofană a făcut un referat individual privind situaţia juridică a deţinutului britanic, arătând că acesta nu are antecedente penale şi execută pedeapsa privativă de libertate în regim închis.

În România, propus la eliberare condiţionată în octombrie 2013

Comisarul-şef arată că mandatul de executare a pedepsei a început la 7 decembrie 2009 şi va expira la 11 octombrie 2015, întrucât se scad 56 de zile, perioada în care Ali Imran a stat arestat preventiv, în timpul cercetării procurorului, 25 august 2006 - 19 octombrie 2006. „Pentru a deveni propozabil în vederea liberări condiţionate, condamnatul Ali Imran trebuie să execute 2/3, respectiv 1.460 de zile din pedeapsa de şase ani, care, transformată în zile reprezintă un număr total de 2.135 de zile”, arată comosarul-şef. Practic, Ali Imran ar putea fi propus la eliberare condiţionată după executarea a patru ani de închisoare, în luna octombrie 2013.

Ali Imran: „Vreau să primesc vizite mai des din partea familiei”

La 16 decembrie 2011, Ali Imran a fost audiat de procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, Lia Palade. Procurorul a  consemnat într-un proces-verbal că Ali Imran „arată că este de acord să fie transferat în statul de cetăţenie şi cunoaşte consecinţele juridice care decurg din aceasta. Precizează că în acest fel poate păstra mai bine legătura cu membrii familiei sale, având astfel prosibilitatea de a primi mai des vizite din partea acestora. El a arătat că nu poate furniza date precise cu privire la achitarea obligaţiilor civile stabilite de instanţa de judecată.”


În Marea Britanie, eliberat după executarea unei jumătăţi de pedeapsă

La 14 noiembrie 2011, Ministerul Justiţiei din Marea Britanie, Serviciul Naţional Responsabil cu Infractorii a trimis o adresă autorităţilor din România în care arăta că „Guvernul Majestăţii Sale” este dispus să-şi dea acordul cu privire la transferarea lui Ali Imran. Transferarea acestuia într-o închisoare britanică se va face în condiţiile Convenţiei Europene asupra Transferării Persoanelor Condamnate.

„Confirmăm că deţinutul este cetăţean britanic în scopul repatrierii”, se arată în adresa Ministerului Justiţiei. „Conform legislaţiei britanice, deoarece dl. Ali a comis infracţiunea în data de sau după 4 aprilie 2005, eliberarea acestuia în Marea Britanie va fi guvernată de prevederile Legii din 2003 referitoare la Justiţia Penală (Criminal Justice Act 2003).
Aceasta stipulează eliberarea automată după ce s-a executat jumătate din pedeapsă. Însă, în calitate de deţinut repatriat în Marea Britanie, acesta va fi automat eliberat după ce a executat jumătate din restul de pedeapsă, care i-a mai rămas de executat la momentul transferului şi va rămâne sub supraveghere până la sfârşitul pedepsei”, se mai arată în adresa oficialilor britanici.





Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite