REPORTAJ: Logodite la 9 ani, măritate la 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare dintre cele 50 de familii de ţigani din Brânceni există cel puţin o minoră căsătorită. Tradiţia pe care n-o schimbă nicio autoritate de stat spune că fetele în vârstă de 9 ani sunt logodite cu băieţi de aceeaşi vârstă, iar până la 13 ani sunt deja măritate.

INCREDIBIL: Comuna Brânceni – casa şi minora căsătorită. Nunta se face de la 12 ani!

Tradiţie ţigănească: bunică la 28 de ani

Reportaj/ Secretele fetiţelor care se mărită la 12 ani

Niciunul dintre copiii familiilor din satul Brânceni nu merge la şcoală, pentru că, după datina ţigănească, alta e menirea lor pe lume. Fetiţele sunt destinate măritişului şi procreării, iar băieţii sunt cei care trebuie să se descurce pentru a-şi întreţine familiile formate la vârsta adolescenţei.

„Asta e datina la noi din moşi, strămoşi. Aşa am pomenit: fetele se mărită de tinere şi fac copii sănătoşi", a spus ieri, pentru „Adevărul", Mihai Mielu, bulibaşa din Brânceni.

Căsătoriile sunt antamate de părinţi, într-o primă fază prin logodnă, apoi printr-o nuntă, fără popas la starea civilă.

„Eu mi-am măritat fata la 11 ani, acum doi ani. Am ales băiatul, m-am uitat să fie frumos, să fie bogat ca să aibă ce să îi dea să mănânce şi să îi placă şi ei. Am mâncat un viţel la logodnă şi am băut navete de bere şi apoi, la un an, am făcut nuntă de n-a văzut satul", a povestit şi Mădălina Radu, o ţigancă în vârstă de 30 de ani care are 5 copii.

Şi ea s-a măritat la 12 ani şi a avut primul copil la 14 ani, aşa că, acum, la 30 de ani aşteaptă nepoţi.

Principiul „Ţi-am găsit bărbat"

Comunitatea de rromi din Brânceni se pregăteşte de nuntă peste două săptămâni. Ramona (12 ani) se va căsători cu Ionuţ (14 ani), un băiat din satul Scrioaştea. Părinţii i-au găsit alesul, iar fata spune că şi ea l-a plăcut, deşi nu l-a văzut decât de patru ori.

Copila se ruşinează când vine vorba de măritiş şi se ascunde printre rudele ei. Acestea vorbesc pentru ea: „A venit băiatul ăla de câteva ori pe aici şi s-au plăcut, am văzut noi cum se uitau unul la altul", a explicat Marin, verişorul Ramonei.

Nunta care va avea loc peste două săptămâni înseamnă de fapt o petrecere pentru neamurile celor doi copii. Fata va pleca în casa băiatului şi din acel moment va deveni o femeie măritată, după datina ţigănească.

Protecţia Copilului, depăşită

Primarul comunei Brânceni, Dumitru Neagu, spune că nu are ce să facă şi că, atâta vreme cât ţiganii sunt paşnici şi nu deranjează pe nimeni, nu e treaba autorităţilor să intervină. „Ştim că se căsătoresc de mici, în toate familiile sunt fete de 13-14 ani măritate, dar nu la primărie, ci acolo, în legea lor", a declarat primarul din Brânceni.

„Ar trebui să se stopeze acest fenomen, dar nu avem cum. Nu putem trăi cu ei acolo să urmărim fiecare caz. Este un obicei al lor. Legal, nu sunt căsătoriţi. Noi nu putem decât să monitorizăm dacă mamele minore şi copii lor sunt bine îngrijiţi", a precizat directorul-adjunct al Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, Olguţa Şefu. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite