Au dat 500 de lei şpagă pentru un 6 la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru eleve de la Grupul Şcolar Tehnic Alexandria sunt suspectate că şi-au „cumpărat“ note de trecere la Bac, în cercetările procurorilor fiind implicaţi şi 22 de profesori şi mai mulţi inspectori şcolari. Surse apropiate anchetei susţin că elevele ar fi dat câte 500 de lei pentru fiecare probă la care li s-a mărit nota, pe lucrările lor fiind găsit acelaşi „semn“ suspect.

La mai bine de o lună de la încheierea bacalaureatului, cazuri noi de fraudă ies la iveală. Scandalul  de la Alexandria a plecat de la o reclamaţie făcută de un tânăr nemulţumit că a picat examenul de Bacalaureat.

Mai citeşte şi:

Profesor universitar arestat pentru mită la Bac

El le-a povestit procurorilor că patru dintre colegele sale de la Grupul Şcolar Tehnic Alexandria şi-au „aranjat" promovarea contra unor sume de bani.

O tăietură le-a dat de gol

Surse apropiate anchetei au precizat că, din cercetările efectuate până în prezent a reieşit că elevele ar fi plătit câte 500 de lei pentru fiecare probă la care li s-a mărit nota. Banii ar fi trecut prin mâna unor „intermediari" din comisia judeţeană de Bacalaureat a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Teleorman, după care au ajuns la profesorii corectori.

Procurorii au intrat în posesia lucrărilor celor patru eleve şi au constatat că diferenţele între notele iniţiale şi cele de după contestaţii erau mari, unele de aproape două puncte. Mai mult, lucrările erau „însemnate", „semnul fraudei" fiind „(subiecte) rezolvare". Toate elevele au fost audiate la Parchet, dar nu au recunoscut acuzaţiile. După analizarea lucrărilor suspecte şi după audierea elevelor, procurorii

şi-au îndreptat atenţia către profesori. „Am luat numele profesorilor care au corectat lucrările elevelor la centrul de evaluare şi la centrul de contestaţii şi am cerut, printr-o adresă oficială Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman să trimită o listă cu unităţile unde predau aceştia. Urmează să-i chemăm la audieri", a declarat pentru „Adevărul" Ovidiu Toma, procuror-şef - Secţia Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman.

Pe lista profesorilor suspectaţi de participare la fraudarea examenului de bacalaureat se regăsesc 22 de cadre didactice de la licee din Roşiori de Vede, Zimnicea, Videle şi Turnu Măgurele. Printre aceştia se numără Cornelia Lixandru, profesoară de chimie la Liceul Teoretic „Marin Preda" din Turnu Măgurele, fosta inspectoare generală Mioriţa Georgescu, profesoară de matematică la Colegiul Naţional „Anastasescu" din Roşiorii de Vede, Udma Arleziana, profesoară de matematică la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny" şi Lia Popescu, profesor de matematică la Liceul Economic Administrativ din Roşiori de Vede.

O chestiune delicată

Conducerea IŞJ Teleorman a catalogat ancheta procurorilor drept o chestiune „delicată". „Am auzit că există o cercetare a Parchetului, am primit o adresă prin care ni s-a cerut şi un punct de vedere, dar urmează să întrunim o şedinţă cu inspectorii săptămâna viitoare ca să analizăm situaţia", a declarat inspectorul general IŞJ Teleorman, Constantin Amarie.

Conducerea IŞJ Teleorman nu a avut niciun punct de vedere în legătură cu diferenţele mari între notele iniţiale şi cele de după contestaţii, deşi metodologia prevede clar că, în cazul în care diferenţele sunt mai mari de un punct, lucrările ar trebui reevaluate de o a treia comisie.

Promovare „la sutime"



Surse apropiate anchetei susţin că una dintre elevele ajunse în atenţia procurorilor este Mihaela Vasile, de la secţia „Tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii" a Grupului Şcolar Tehnic Alexandria. Potrivit portalului Ministerului Educaţiei, http://bacalaureat.edu.ro, ea a depus contestaţii la trei materii: română, matematică şi chimie. La matematică, nota i-a crescut de la 5.00 la 6,30, iar la limba română de la 5,75 la 6,80.

Eleva a promovat bacalaureatul după contestaţii, la limită, cu media finală 6,03. Toate lucrările ei încep cu formula „(subiecte) rezolvare". Acelaşi semn s-ar regăsi şi pe lucrarea unei colege, Luminţa Trâmbez, dar şi pe a altor două eleve de la Grupul Şcolar Tehnic Alexandria.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite