Alexandra Pop a luat urma aurului olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Pop a luat urma aurului olimpic
Alexandra Pop a luat urma aurului olimpic

La numai 15 ani, este o mare speranţă a judo-ului românesc. La ultima ediţie a campionatelor mondiale, desfăşurate la Budapesta, clujeanca a fost singura sportivă din România care a urcat pe podium.

Născută: 26.01.1994, la Cluj-Napoca
Studii: Elevă în clasa a IX-a la Liceul cu program sportiv
Familie: are o soră

Are dublă legitimare, la Palatul Copiilor şi la CSM Cluj-Napoca. A uimit lumea prin performanţa incredibilă reuşită, dar nici nu are de gând să se oprească aici. Visul ei este acela de a participa la următoarea ediţie a Olimpiadei, pentru cea din 2012 de la Beijing fiind încă prea tânără.

Alexandra Pop a început judo-ul de la frageda vârstă de cinci ani. Tatăl său, care a practicat judo din pasiune în tinereţe, a considerat că acest sport i-ar veni ca o mănuşă fiicei sale. Odată intrată în sală, nu a mai renunţat la visul de a fi şi ea ca Alina Dumitru. Avea şapte ani când a participat la primul concurs din carieră şi ea era singura fată dintr-un grup de băieţi masivi. Forţa sexului masculin nu a speriat-o deloc şi a reuşit o clasare excelentă: locul 3. La vârsta de zece ani, a participat la prima ediţie a campionatelor naţionale şi a câştigat aurul. Campionă naţională la categoriile de vârstă U 13, U 15 şi U 17, în primul an de cadeţi a dat marea lovitură.

Participând la Campionatele Mondiale de la Budapesta, Alexandra a câştigat primul ei titlu de vicecampioană mondială, dar visează la aurul suprem. Antrenorul ei, Gianina Andreica, o caracterizează ca fiind o sportivă specializată pe defensivă: „Printre calităţile ei native se numără aceea de a ţine de scor, se apără fantastic, dar eu lucrez la antrenamente să înveţe să iasă la joc. Eu mă aşteptam la o medalie la acest Campionat Mondial şi odată ajunsă în finală, cred că nu s-a mobilizat suficient, pentru că putea câştiga. Mi s-a părut că s-a mulţumit cu locul doi, aceasta fiind o performanţă mare pentru ea”, spune aceasta.

A vrut să se lase de judo

Deşi sportul pe care-l practică necesită o implicare 100% pentru a atinge nivelul maxim de performanţă, Alexandra nu a avut probleme la şcoală, reuşind să fie premiantă în fiecare an. Deşi a mai lipsit de la ore pentru a participa la concursuri, a pus piciorul pe acceleraţie la final şi a terminat anul printre cele mai bune eleve. Judoka a dezvăluit un fapt interesant care s-a consumat în urmă cu mai multă vreme: „Am vrut să mă retrag pentru că erau multe momente când pur şi simplu nu-mi mai plăcea şi mi se părea că nu fac faţă cerinţelor, dar părinţii m-au susţinut. Eu mi-aş fi dorit de la început să joc fotbal, dar părinţii mi-au transmis că dacă am început acest sport, să merg până la capăt. Visez să ajung la Olimpiadă, dar pentru 2012 cred că sunt prea mică. Nu-i nimic, vine următoarea”, declară sportiva.Puternic impulsionată de Gianina Andreica, cea care a antrenat-o timp de patru ani şi pe celebra Alina Dumitru, campioana olimpică de anul trecut, Alexandra Pop este numele de care se leagă multe speranţe ale românilor pentru o nouă performanţă, la fel de mare ca a Alinei.

CE-I PLACE: Deşi practică judo, nu a renunţat la marea ei pasiune: fotbalul. Joacă foarte des cu băieţii, deşi o face numai din hobby. „Nu pot să renunţ, îmi place prea mult să joc fotbal. Îmi plac călătoriile şi să mănânc foarte mult. Aceasta a fost o problemă la mine, de-a lungul timpului”, spune sportiva.

CE NU-I PLACE: „Nu-mi place să mă trezesc dimineaţa, aş dormi cât mai mult. Au fost foarte multe lucruri care nu mi-au plăcut, dar de-a lungul timpului, am fost nevoită ca toate acestea să se transforme în plăcere. Aici aş enumera carnea de pui sau alergatul”.

Cum te simţi când ştii că eşti singura sportivă a României medaliată la un Campionat Mondial?
Nu m-am aşteptat să câştig o medalie, dar la final bucuria a fost extrem de mare. Am fost fericită că eram acolo, dar visez să îmi cânte şi mie imnul. Cred că asta îşi doreşte fiecare sportiv care şi-a propus să facă performanţă.

Cât din timpul tău este ocupat de sportul pe care-l practici?
Nu fac foarte multe lucruri,doar judo şi şcoală. Nu am nicio prietenă care să nu fie în acest anturaj. Mi-am format toate relaţiile de prietenie în jurul acestui sport. Doar navigatul pe internet iese din acest tipar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite