Iliescu susţine că soarta României nu s-a decis la Malta / Cartea lui Gorbaciov îl contrazice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita fostului preşedinte comunist MIhail Gorbaciov la Bucureşti deschide unele discuţii vechi despre întâlnirea de la Malta sau implicarea Moscovei în evenimentele din '89 din România.

Mihail Gorbaciov este de părere că soţii Ceuşescu nu ar fi trebuit împuşcaţi "ca nişte animale", indiferent de situaţia de la acea oră din România. Fostul preşedinte rus s-a distanţat categoric de apogeul evenimentelor din '89, moartea cuplului Ceauşescu.

Până în acest moment nu a fost negată în mod oficial implicarea Moscovei în uciderea soţilor Ceauşescu. Gorbaciov nu vrea să îşi asume această crimă.

După interviul luat de Andreea Esca fostului lider comunist, Ion Iliescu a ţinut un discurs în cadrul căruia a infirmat exact aceleşi lucruri ca şi Gorbaciov, lucru care pare premeditat, potrivit observaţiilor făcute în emisiunea "Naşul", cu Grigore Cartianu şi Radu Moraru.

Atât Mihail Gorbaciov, cât şi Ion Iliescu au ţinut să precizeze că soarta României şi a soţilor Ceauşescu nu a fost decisă la Malta, între Gorbaciov şi Bush. Cererea trupelor sovietice de către actorii principali ai evenimentelor din '89 este un alt lucru care a fost infirmat de către cei doi foşti preşedinţi.

"Din ce au declarat Iliescu şi Gorbaciov, nu m-a surprins nimic. Câteva dintre declaraţiile lui Gorbaciov sunt publice, prezentate cu ani în urmă", a spus istoricul Alex Mihai Stoenescu într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii "Naşul".

În cartea lui Gorbaciov publicată în Românie în 1994 sunt publicate stenogramele discuţiilor dintre liderii celor două mari puteri mondiale. Istoricul demonstrează că România nu a avut rolul de "catalizator al schimbărilor din Europa de Est", aşa cum a declarat Gorbaciov cu ocazia vizitei în România. Bush şi Gorbaciov au discutat la Malta despre schimbările care urmau să aibă loc în Europa.

"Nu vrem să impunem Românie, Cehoslovaciei şi RDG valorile noastre", a spus Bush la Malta, în timpul unei întrevederi cu Gorbaciov, potrivit memoriilor lui Gorbaciov. Ion Iliescu a negat că la Malta s-a discutat despre situaţia României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite