CCR a declarat neconstituţionale hotărârile Senatului privind validarea membrilor CSM / Alistar: "Este un act de epurare politică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Alistar
Victor Alistar

Validarea de către Senat a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este neconstituţională, a decis astăzi Curtea Constituţională.

UPDATE Alistar, despre decizia Curţii Constituţionale: "Este un act de epurare politică"

Victor Alistar, ales în CSM ca reprezentant al societăţii civile de către Senat, şi declarat incompatibil de CCR, a calificat decizia Curţii Constituţionale drept "un act de epurare politică".

"Curtea Constituţională s-a comportat ca o instanţă de drept comun, judecând o chestiune care ţine, cel mult, de legalitate, nu de constituţionalitate. Contestaţia împotriva mea s-a bazat pe un act al unei instituţii, care este sau nu definitiv, deci o chestiune de legalitate, nicidecum una de constituţionalitate", a declarat Victor Alistar, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, judcătorii de la CCR au încălcat principiul independenţei justiţiei, poziţionându-se ca o "jurisdicţie supremă".

Alistar a criticat şi procedura "incorectă" folosită de instanţa constituţională în luarea deciziei în ceea ce-l priveşte.

"Curtea mi-a interzis, practic, dreptul de a ocupa o funcţie publică, prevăzut de Constituţie, fără a-mi cere să prezint un punct de vedere, fără a asculta şi poziţia mea. Avem de-a face cu eroare, în opinia mea. Fie Curtea Constituţională nu trebuia să judece acest caz, nefiind, aşa cum am mai spus, de competenţa ei, fie a încălcat procedura prin aceea că nu am fost, la rândul meu, audiat, ascultat", a spus Alistar.

Potrivit acestuia, animozităţile dintre el şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) au stat la baza deciziei.

Alistar a cerut magistraţilor Curţii Constituţionale să-şi nuanţeze poziţia faţă de decizia de marţi, "pentru ca întreaga comunitate de jurişti din România să realizeze cine dintre ei este magistrat şi cine este politruc".

"Având în vedere toate chestiunile expuse, apreciez că avem de-a face, în cazul meu, cu un act de epurare politică", a conchis Alistar. Acesta a precizat că "toate cancelariile occidentale vor fi informate despre incidentul de marţi".

Curtea Constituţională a admis marţi, cu majoritate de voturi, sesizările PDL privind validarea celor 11 membri aleşi de magistraţi, pentru un mandat de şase ani, în noul CSM.

Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie, urmând să fie transmisă Senatului.

În 15 decembrie, rectorul Universităţii Creştine ''Dimitrie Cantemir'', Corina Dumitrescu, şi directorul executiv al Transparency International România, Victor Alistar, au fost aleşi de Senat ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.

În 23 decembrie 2010, 30 de senatori PDL au reclamat la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea Hotărârii numărul 43 a Senatului privind validarea celor 11 membri aleşi de magistraţi să facă parte, din 2011, pentru un mandat de şase ani, din noul CSM.

Totodată, senatorii au contestat şi hotărârea 31 din 2010, prin care Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani.

Magistraţii constituţionali trebuiau să ia în discuţie cele două sesizări în 19 ianuarie, însă dezbaterea a fost amânată atunci de CC pentru 25 ianuarie.

În cazul lui Victor Alistar, Agenţia Naţională de Integritate a trimis o adresă Senatului în care se arăta că acesta nu poate ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de trei ani, după ce în 2009 a primit verdict de incompatibilitate.

În 7 ianuarie, noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au întrunit în şedinţa de constituire, ocazie cu care şi-au ales preşedintele şi vicepreşedintele pentru un mandat de un an, respectiv Horaţius Dumbravă şi George Bălan.

Anterior, preşedintele Traian Băsescu a adresat Consiliului rugămintea de a amâna alegerea conducerii noului CSM până când Curtea Constituţională a României se va pronunţa asupra celor două contestaţii ale PDL.

Pe de altă parte, şi ministrul Justiţiei, membru de drept al CSM, Cătălin Predoiu, a transmis CSM şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) solicitarea de amânare a şedinţei de constituire.

În 22 decembrie 2010, Senatul a validat, cu 64 de voturi ''pentru'' şi 60 ''împotrivă'', lista magistraţilor aleşi membri ai CSM. Dintre membrii CSM propuşi spre validare au făcut parte judecătorii Lidia Bărbulescu, Mircea Aron, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban, Nicolae Horaţius Dumbravă, Adrian Toni Neacşu, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ. De asemenea, din partea procurorilor au fost aleşi George Bălan, Oana Andrea Schmidt-Hăineală şi Dan Nicolae Chiujdea.

În timpul dezbaterilor, PDL anunţa că se pronunţă pentru invalidarea listei, susţinând că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou mandat.

Legea 317/2004 privind CSM a fost modificată în 2005 prin pachetul legislativ promovat de Monica Macovei - actual europarlamentar PDL -, astfel că prin articolul 51, alineatul (1), s-a statuat că "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii".

Constituţia prevede, la articolul 133, că "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani". Constituţia nu face referire la imposibilitatea reînnoirii sau prelungirii mandatului de membru al CSM.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite