Alegeri într-un tur, moartea competiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru Primăria Sectorului 3 se duelează doi candidaţi cu numele de Negoiţă
Pentru Primăria Sectorului 3 se duelează doi candidaţi cu numele de Negoiţă

Schimbarea legii electorale a dus la scăderea numărului de candidaţi, iar primarii în funcţie au evitat confruntările cu adversarii.

Alegerile locale din România se desfăşoară pentru prima dată pe baza regulii potrivit căreia primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin. Legea a fost modificată de PDL şi UDMR la finalul anului 2011, după ce din 1992 până în 2008, primarii au fost aleşi în două tururi de scrutin.

Schimbarea legii a afectat modul în care s-au desfăşurat alegerile, în condiţiile în care primarii aflaţi în funcţie sunt favoriţi. Numărul total al candidaţilor înscrişi la alegerile locale din 10 iunie este cu 20% mai mic decât al celor de la scrutinul similar din 2008.

Cea mai mare rată a dezinteresului de a candida se observă în cazul primăriilor, unde doar 73% şi-au mai depus candidatura faţă de anul 2008.  Mai mult, majoritatea primarilor în funcţie au evitat confruntările directe cu contracandidaţii.

Sistemul cu două tururi permitea polarizarea opţiunilor, iar finaliştii erau, practic, forţaţi să se întâlnească direct. Acum, primarii în funcţie au preferat, în cele mai multe cazuri, întâlniri cu propriul electorat.

Primari favoriţi

Exemplul cel mai elocvent este cel al Capitalei, unde Sorin Oprescu (independent susţinut de USL) nu s-a întâlnit direct cu principalul său contracandidat Silviu Prigoană (PDL). Oprescu conduce detaşat chiar în sondajele interne ale PDL şi nu îşi simte funcţia ameninţată.

Pe sistemul electoral în două tururi, confruntările televizate pentru Primăria Capitalei erau „sarea şi piperul" campaniei. La ultimele alegeri din 2008, Sorin Oprescu l-a lăsat fără replică pe Vasile Blaga, după ce-a povestit că va aduce căprioare într-un parc din centrul Capitalei.

Potrivit sondajelor de opinie, au mari şanse de a-şi reînnoi mandatele primarii sectoarelor 1,2, 4 şi 5- Andrei Chiliman (USL), Neculai Onţanu (UNPR), Cristian Popescu Piedone (UNPR) şi Marian Vanghelie (PSD).

Bătălii strânse

Dacă unii candidaţi nu au emoţii, în alte cazuri bătălia se va purta până în ultima clipă. În sectorul 3, sondajele relevă un relativ echilibru între cei doi candidaţi cu acelaşi nume de familie: primarul în funcţie Liviu Negoiţă (PDL) şi Robert Negoiţă (USL).

Şi în sectorul 6, bătălia pare pe muchie de cuţit. Potrivit unui sondaj CURS difuzat de Realitatea TV, Rareş Mănescu ar avea 39% în timp ce primarul în funcţie, Cristian Poteraş (PDL) era cotat cu 34%.

Una dintre competiţiile interesante este cea pentru Primăria Cluj. Preşedintele PDL, Emil Boc, încearcă să mai câştige un mandat, după cele obţinute în 2004 şi 2008. USL vrea să îşi adjudece Victoria într-un fief electoral al PDL. Emil Boc şi liberalul Marius Nicoară (USL) se aflau la egalitate, cu 42%, potrivit unui sondaj IRES.

La Craiova, actualul primar Antonie Solomon (UNPR) ar avea doar patru procente avans faţă de contracandidata sa, senatorul USL Olguţa Vasilescu, conducând cu 44% faţă de 40%.

Campania, la firul ierbii

Într-o campanie electorală, afişul este una dintre cele mai importante arme, iar pretendenţii la fotoliul de primar nu au folosit acest mijloc doar pentru a-şi etala promisiunile, ci şi pentru a-şi ataca rivalii sau pentru a impresiona un anumit segment al electoratului.

În sectorul 4, candidatul PDL la Primărie, Sulfina Barbu, a optat pentru o campanie de atragere la urne a votanţilor foarte tineri. Astfel, vicepreşedintele PDL compară primul vot cu prima dragoste. Însă tinerii din sectorul 4 nu au fost impresionaţi de atenţia Sulfinei Barbu pentru categoria lor de vârstă şi se arată neinteresaţi de viaţa politică.

„Bine că mi-ai arătat afişul, că nici nu-l văzusem. Cică, primul vot nu se uită niciodată... Prefer să mă uit la Campionatul European decât să merg la vot", ne spune Ciprian, care anul acesta şi-a serbat majoratul.

Prigoană, atacat de USL

Un alt tânăr, peste care a mai trecut o campanie electorală, refuză din start mesajul de ademenire la urne. „N-am votat data trecută şi n-am de gând să merg nici acum. Prima fată încă n-am uitat-o, dar primul vot nici nu mă interesează", tranşeză studentul care a dorit să rămână anonim.

Candidatul PDL, Silviu Prigoană, este atacat de către rivalii social-liberali, pentru sumele importante primite din bani publici, în urma contractelor de salubrizare încheiate cu statul. În intersecţii tronează bannere inscripţionate cu mesajul: „Prigoană: 12.397 de contracte. Jumătate sunt cu statul. Şi mai vrea." 

Trecerea de la portocaliu la verde a democrat-liberalilor este anunţată de USL în centrul vechi al Capitalei. Un banner imens, pe fond portocaliu, anunţă că PDL şi-a schimbat doar culoarea, însă lideri ai partidului ca Elenea Udrea sau Liviu Negoiţă sunt de neînlocuit.

Situaţie inedită în sectorul 6. Concurenţa acerbă pentru primărie a făcut din Sorin Oprescu garant pentru doi candidaţi. Astfel, Rareş Mănescu (USL) şi Ştefan Florescu, candidat independent, au încercat să profite de imaginea şi procentele primarului general.

În timp ce Oprescu a negat orice legătură cu Ştefan Florescu, catalogând campania acestuia ca fiind una „benignă", locuitorii sectorului 6 i-au taxat pe ambii candidaţi.

„Parveniţii ăştia profită pe spinarea doctorului. Dar ei nu ştiu că atunci când doi se bat, al treilea câştigă", spune un pensionar cu un teanc de afişe electorale în mână.

Irinel Columbeanu, cea mai slabă imagine

„Adevărul" a cerut părerea unui specialist, privind calitatea afişelor din campania electorală pentru Primăria Capitalei. Răsvan Mătăşel, unul dintre cei mai respectaţi strategi de publicitate din România, spune că, exceptând cazul lui Irinel Columbeanu, vorbim de campanii care par să aibă strategii bine articulate in spate şi pregătite pe profilul fiecărui candidat. Potrivit publicitarului, Irinel este campionul greşelilor.

„Nu pot să nu zâmbesc când mă gândesc la fazele prin care a trecut simbolistica campaniei sale: salvarea şi crucea roşie, tăierea lor şi acum umbrela cât el de înaltă", crede Mătăşel.

„La nivel execuţional, Oprescu şi Prigoană au campanii decente şi curate. Campania lui Becali nu aduce niciun plus vizual, iar Nicuşor Dan dezamăgeşte pentru cineva care încearcă să convingă industriile creative. Irinel este jenant şi pare că şi-a făcut singur afişele", completeză Mătăşel. Acesta mai remarcă importanţa reţelelor sociale, unde numele lui Nicuşor Dan s-a „propagat" semnificativ.

Candidatul prefect imperfect

Instalat joi, 31 mai, în funcţia de prefect al judeţului Neamţ, Dan Vasile Constantin (foto) a fost reclamat luni, 4 iunie, la Biroul Electoral Judeţean de către alianţa A.P.E.L (PDL-UNPR-PNŢ-CD) şi de către o persoană fizică pe motiv de incompatibilitate.

În sesizarea adresată autorităţii electorale se preciza că acesta nu poate îndeplini şi funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu, cu atribuţii în organizarea alegerilor, simultan cu cea de candidat pe listele USL la Consiliul Judeţean Neamţ.

Sulfina Barbu (PDL) încearcă să-i atragă pe alegătorii tineri din sectorul 4 

Cazul a fost trimis spre soluţionare către Agenţia Naţională de Integritate, instituţia cu atribuţii în astfel de probleme. Concomitent, Dan Vasile Constantin şi-a înaintat demisia la Ministerul Administraţiei Publice şi aştepta ieri ca Guvernul să numească un alt prefect în locul său.

„Sunt un om de onoare şi nu am dorit ca rezultatul alegerilor să fie viciat de această situaţie. Luni, demisia mea a fost înregistrată la minister şi probabil că în şedinţa de Guvern se va decide înlocuirea mea din funcţie. Oricum, am delegat toate atribuţiile legate de organizarea alegerilor doamnei subprefect şi nu am semnat niciun act pe această linie", a spus Dan Vasile Constantin. Hotărârea de eliberare din funcţie a prefectului a fost aprobată în şedinţa de ieri a Executivului.

La alegerile de duminică, numele său este înscris pe poziţia 6 în lista de propuneri pentru Consiliul Judeţean din partea USL, iar peste 500.000 de buletine au fost deja tipărite şi urmează să fie distribuite la secţiile de votare.

A demis cinci primari într-o zi

În scurta sa prezenţă în fruntea Prefecturii, Dan Vasile Constantin a semnat ordinele de încetare de drept a mandatelor pentru cinci primari din Neamţ.

Edilii comunelor Secuieni, Valea Ursului, Tazlău, Mărgineni şi Ghinădoani au fost daţi afară cu câteva zile înainte de alegeri, pentru că au migrat de la PSD (partidul pe listele cărora au câştigat mandatele în 2008) la PDL sau UNPR, şi vor candida duminică pe listele alianţei A.P.E.L.

Sulfina Barbu (PDL) încearcă să-i atragă  pe alegătorii tineri din sectorul 4
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite