Alegeri cu miros de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii vor găsi în cazul de la Ştefăneşti argumentul perfect al inutilităţii votului La ora când acest editorial este scris pentru dumneavoastră, evenimentele de la Ştefăneşti - o

Unii vor găsi în cazul de la Ştefăneşti argumentul perfect al inutilităţii votului

La ora când acest editorial este scris pentru dumneavoastră, evenimentele de la Ştefăneşti - o comună din vecinătatea Bucureştilor - sunt în plină desfăşurare. Dar nici nu mai este nevoie să aşteptăm deznodământul. Avem deja un studiu de caz pentru a înţelege miza acestor alegeri.

Evident, nimeni nu a crezut vreo secundă că alegătorii de la Ştefăneşti au dat buzna la secţia de votare pentru că-i ardea spiritul civic ori îi chinuia dorinţa de schimbare. Să fim serioşi. Aici putem discuta de interese personale - ceva bani sau chiar mici loturi de pământ, după cum se vorbeşte prin părţile locului.

Bineînţeles, alimentate, din umbră, de interese financiare colosale. Zona urmează să devină un paradis al dezvoltării imobiliare, iar pentru a câştiga un primar şi un consiliu local, nicio investiţie nu este prea mare.

Asta e regula jocului, şi nu numai la Ştefăneşti. România se dezvoltă, atrage tot mai multe investiţii şi miliarde de euro din fondurile comunitare. Miza devine ameţitoare. Cine va decide scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri pentru a le pune la dispoziţia dezvoltatorilor?

Cine va aproba un proiect sau altul? Cine va decide executanţii lucrărilor de modernizare a infrastructurii? Toate acestea au în spate bani, foarte mulţi bani.

Bani al căror miros a umflat deja nările tuturor: dezvoltatori imobiliari, firme de construcţii, politicieni, primari şi consilieri hârşiţi sau de-abia intraţi în joc, însă arzând de nerăbdare să-şi facă suma peste noapte, şmenari de toată mâna, gangsteri şi interlopi. Cu toţii vor o felie cât mai groasă din tortul dezvoltării.

Dar noi, ceilalţi, care credem că votăm pentru că oraşele şi comunele ne aparţin? Unii vor găsi în cazul de la Ştefăneşti argumentul perfect al inutilităţii votului. Dar poate că, dimpotrivă, participarea la vot nu este inutilă, ci doar insuficientă.

La urma urmelor, comportamentul abuziv al aleşilor locali nu poate fi stopat sau ţinut sub control decât prin implicarea cetăţenilor pe parcursul întregului mandat - ieşind în stradă pentru a ne salva oraşele, parcurile, bazele sportive, de exemplu.

Dacă nu vom vota şi nu ne vom implica, alegerile şi administrarea oraşelor şi comunelor noastre vor fi decise la masa verde sau prin mobilizarea unor grupuri de presiune. Ca la Ştefăneşti, de pildă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite