Albinele s-au simţit mai bine la munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albinele s-au simţit mai bine la munte
Albinele s-au simţit mai bine la munte

Apicultorii au recoltat de două ori mierea în zonele montane. 47 de apicultori şi-au depus cereri pentru subvenţii la APIA Alba şi vor primi bani să-şi trateze albinele.

Recolta de miere din acest an este net superioară anilor precedenţi. Apicultorii sunt de părere că mierea este mult mai dulce, timpul frumos influenţând pozitiv recolta. „Miere are căutare pe piaţă, s-a format o anumită clientelă care preferă produsele naturiste.  Mierea de anul acesta cred că va fi foarte apreciată, mai ales la export“, a precizat Emilian Telegariu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din România, filiala Alba.

„Faţă de perioada anterioară, a anilor 2005-2008, anul apicol 2009 a fost unul mult mai bun prin producţia care a fost obţinută de către apicultori, producţie care a venit după nişte ani slabi, atât la mierea de salcâm, cât şi la cea polifloră“, a mai declarat Emilian Telegariu.

Preţuri în creştere

Salcâmul a avut o perioadă de înflorire mult mai devreme faţă de perioada medie de înflorit. De asemenea, căldura a ajutat la obţinerea producţiei. „Calitatea mierii este determinată de mai mulţi factori, de culoare şi chiar de cantitatea de apă. Indicele de culoare este foarte bun, tipic pentru mierea superioară de salcâm. Mai mult, mierea conţine un procent de apă de 16%, acesta fiind sub media anilor trecuţi“, a mai spus apicultorul.

Vicepreşedintele ACA Alba a specificat faptul că recoltarea mierii a variat în funcţie de regiune. „Cele mai bune producţii de miere au fost obţinute în zona de munte”, a mai spus expertul în apicultură. În acest sezon, în zona montană s-au făcut câte două extracţii de miere, cu o producţie pe familia de albine de 10-12 kilograme. Producţii mai mici au fost înregistrate în zona de şes, respectiv Blaj, Jidvei, Ocna-Mureş, unde s-a făcut doar o extracţie de miere pe familia de albine.

Subvenţii pentru apicultori

„Producţia bună de anul acesta a crescut şi preţul mierii faţă de perioada anilor trecuţi. Preţul de achiziţie al mierii de salcâm variază între  9 şi 11 lei kilogramul, iar cel al mierii poliflore se situează între 7,5-8 lei pe kilogram”, a mai spus Emilian Telegariu.

La nivelul APIA Alba au fost înregistrate un număr de 125 de cereri pentru subvenţii în apicultură. Dintre acestea au fost aprobate 122, valoarea acestora fiind de peste 270.000 de lei. În judeţul Alba, numărul familiilor de albine este însă aproape triplu, sunt înregistrate 13.354 de familii de albine.

Cifre:
13.354
de familii.
Reprezintă numărul familiilor de albine care există în judeţul Alba.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite