Albania trebuie să introducă euro ca monedă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albania trebuie să introducă euro ca monedă naţională
Albania trebuie să introducă euro ca monedă naţională

Albania ar trebui să aibă în vedere înlocuirea monedei naţionale cu euro, pentru a evita o presiune negativă a economiei Uniunii Europene asupra propriei monede, a declarat joi primul ministrul al ţării, Sali Berisha, citat de AFP.

"Trebuie să fim realişti, euro este pe cale să devină o problemă majoră pentru economia ţării noastre", a spus Berisha, la o conferinţă a guvernatorilor de bănci centrale din Europa de Sud-Est organizată la Tirana.

Euro s-a întărit puternic faţă de moneda albaneză de la începutul acestui an, de la 123,55 leka în ianuarie până la 133,66 leka la începutul lui septembrie, potrivit AFP.

"Euro pune presiune pe monedele naţionale şi am putea fi obligaţi într-un viitor nu prea îndepărtat să capitulăm şi să nu mai continuăm bătălia cu moneda europeană", a afirmat premierul albanez.

Albania, una din cele mai sărace ţări din Europa, are ca principali parteneri comerciali doi membri ai UE, Italia şi Grecia, ţări care găzduiesc importante comunităţi de imigranţi albanezi.

Pentru noul guvern albanez, învestit miercuri de parlament, integrarea în UE este, de altfel, o mare prioritate. Tirana şi-a depus în aprilie cererea de aderare la UE, după ce toate cele 27 de state membre au ratificat acordul de stabilizare şi asociere cu Albania.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite