Albaiulienii sunt premianţi la şofat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albaiulienii sunt premianţi la şofat
Albaiulienii sunt premianţi la şofat

În judeţ promovabilitatea la testarea pentru permisul auto este de peste 50 %, mai mare decât media naţională. Mulţi dintre cei care aleg să susţină examenul pentru permis o fac cu gândul la un loc de muncă mai bun.

Chiar dacă este criză, în Alba Iulia şi în judeţul Alba, multe persoane se înscriu pentru obţinerea permisului auto. Aceasta pentru că deţinerea carnetului de şofer oferă perspective mai mari în căutarea unui loc de muncă. Dacă în unele judeţe procentul de promovabilitate a examenului lasă de dorit, la nivelul judeţului Alba statisticile arată o situaţie schimbată.
„Avem un procent destul de bun de promovabilitate. Ne situăm pe locul doi pe ţară, cu un procent de peste 50%. Promovabilitatea diferă de la şcoală la şcoală, în principiu, în funcţie de numărul candidaţilor”, a declarat comisarul Emil Stanciu, şeful Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor Alba.

Ieri, doar 11 candidaţi au trecut proba teoretică


Cu toate acestea, la examenul de ieri, din 31 de candidaţi doar 11 au trecut de probele teoretice, obţinându-se un procent de promovabilitate de 35,48%. Astăzi, aceştia vor susţine proba practică, respectiv vor fi testaţi pe un traseu din Alba Iulia. „Din cei care trec proba teoretică, 80-85% promovează şi oraşul”, a adăugat Emil Stanciu.
Mulţi dintre cei care susţin examenul o fac pentru obţinerea unui venit mai mare. „Am venit la acest examen de nevoie. După o anumită vârstă e mai greu cu învăţatul. Sunt pensionar dar nu strică să am carnetul de şofer. Copiii au plecat, sunt departe, ei cu maşinile lor, noi avem alta proprie. Aşa că sper la o exigenţă şi o severitate de viaţă mai bună”, a spus Mihai Szabo.

Examenele se susţin doar în anumite oraşe

În aşteptare să intre în sala de examen erau şi tineri doritori de a obţine carnetul de şoferi. „Dacă nu înveţi, nu îl iei. Am căzut data trecută la proba teoretică. Acum susţin a doua oară examenul. Mi se pare grea legislaţia, dar se poate învăţa”, a afirmat Costel Valentin, în vârstă de 18 ani.
„Cei care vor să obţină permisul de conducere trebuie să susţină o probă teoretică şi apoi una practică. Doar în Alba Iulia, Sebeş, Blaj şi Aiud se pot susţine astfel de examene. Candidaţii care provin din alte localităţi susţin testarea la Alba Iulia”, a mai spus Emil Stanciu. În Alba există un număr de 24 de şcoli de şoferi. Dintre acestea, 20 de şcoli aparţin unor societăţi comerciale, iar patru sunt afiliate unor instituţii de învăţământ, respectiv Colegiului „I. D. Lăzărescu” Blaj, Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, Colegiului Tehnic Aiud şi Grupului şcolar „Alexandru Borza” Ciumbrud.
Cele mai multe, în număr de 11, se înregistrează la nivelul municipiului Alba Iulia. Câte trei şcoli de şoferi sunt la Blaj, Sebeş şi Aiud.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite