„Cowboy“ ardeleni licitează ca-n Vest la târgul de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele au fost prezentate în faţa tribunei dotată cu ecran LCD
Animalele au fost prezentate în faţa tribunei dotată cu ecran LCD

Viţeii s-au vândut ieri în oborul de la Teiuş după o metodă nemţească, cu preţ de pornire şi oferte strigate până la adjudecare. Animalele au fost cântărite şi inscripţio­nate cu numere de ordine, iar participanţii la licitaţie au primit palete cu cifre pentru a putea fi identificaţi de crainic.

„Viţel în greutate de 120 de kilograme. Preţul de pornire este 2.000 de lei. Cine dă mai mult? Nimeni? Următorul preţ este 19.500. Oferă cineva?". Aşa a început licitaţia de animale organizată ieri dimineaţă la târgul tradiţional din oraşul Teiuş.

Evenimentul a făcut parte dintr-o suită de trei astfel de licitaţii organizate în premieră în România, după o medotă „importată" din Germania. Prima licitaţie a avut loc în urmă cu două săptămâni la Sălciua, în Munţii Apuseni, iar ultima se va desfăşura în comuna Ciugud, la 4 decembrie.

Publicul a luat loc, ieri, în tribuna special pregătită, iar în ţarcuri au fost aduşi 35 de viţei. Cumpărătorii au primit la înscriere palete cu numere pentru a putea fi identificaţi uşor de spicher, iar informaţiile despre fiecare animal au fost afişate pe un ecran LCD.

Oferte mici, cumpărători puţini

„Nu ştiu nimic despre licitaţie. De când mă ştiu nu am auzit de aşa ceva. Am venit la târg să vând o viţea şi au zis că trebuie să intru la licitaţie. Sper să obţin 1.200 de lei", a spus Toader Docolin, în vârstă de 75 de ani, din Blaj. Bătrânul nu a avut noroc. Cei cinci cumpărători care s-au înscris la licitaţie nu au oferit preţul cerut, chiar dacă a coborât suma până la 1.000 de lei.

Iosif Doncea (41 de ani), crescător de animale din Teiuş, a fost mai norocos. Pentru viţelul său de 100 de kilograme s-au „duelat" doi cumpărători. „Este important pentru crescători să poată să vândă la licitaţie. Este un lucru extraordinar. Am cerut 2.000 de lei şi am primit 1.760 de lei. Aşa o mers târgul. Nu poţi să primeşti întotdeauna cât ceri", a afirmat Iosif Doncea.

Din cei 35 de viţei licitaţi s-au vândut doar 15. Motivul a fost, în principal, numărul mic de cumpărători. Cei care au licitat au preferat animalele mai mari, de peste 90 de kilograme. „Am cerut 1.800 de lei, dar am primit numai 1.600 de lei. Este cam rău preţul. La poartă am primit 1.700 de lei", a afirmat Marian Cosmin, un crescător de animale în vârstă de 34 de ani, din comuna Întregalde.

Un alt vânzător din Blaj a fost, de asemenea, dezamăgit de rezultatul licitaţiei. „Merita mai mult, da asta este. Am cerut 1.800 lei şi am primit 1.600 de lei. Am mai avut doi viţei, dar nu i-am vândut pentru că nu mi-a convenit preţul", a spus Avram Nicolae, de 48 de ani.

Soluţie pentru un preţ corect

Cumpărătorii au licitat cu paletele numerotate



Cumpărătorii, puţini câţi au fost, s-au declarat mulţumiţi de rezultatul licitaţiei. „Este un început. Nu este rău deocamdată. Oamenii nu sunt învăţaţi cu acest stil de vânzare. Din punctul meu de vedere, am ieşit mulţumitor", a afirmat Gheorghe Şarlea, venit la târg tot din Blaj. A cumpărat trei viţei, pe care a plătit între 1.400 de lei şi 1.700 de lei. Specialiştii văd în această modalitate de vânzare o soluţie avantajoasă şi pentru vânzători, şi pentru cumpărători.

„Se obţine un preţ corect atât de către vânzător, cât şi de cumpărător. Cred că iniţiativa ar trebui extinsă în ţară. În acest fel oamenii pot fi stimulaţi să crească un număr mai mare de animale. Este un început. Nu avem încă o cultură în aceste sens, dar vom căuta să promovăm această metodă", a spus inginerul Ioan Stanciu, şeful Direcţiei Agricole Alba.

Metoda aplicată la aceste licitaţii a fost adusă importată din Germania, unde o delegaţie de ingineri şi crescători de animale a făcut, în vară, o vizită de documentare. Licitaţiile sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba, de asociaţiile crescătorilor de bovine din judeţ şi de primăriile localităţilor care găzduiesc târgurile.

"Se obţine un preţ corect atât de către vânzător, cât şi de cumpărător. Cred că iniţiativa ar trebui extinsă în ţară."
Ioan Stanciu
directorul Direcţiei
Agricole Alba

Cumpărătorii au licitat cu paletele numerotate
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite