Alba: Infrastructura de turism din Regiunea Centru va fi modernizată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 6.6 milioane de euro pot fi accesate în Regiunea Centru pentru crearea şi modernizarea infrastructurii de turism, prin Programul Operaţional Regional, odată cu relansarea acestui domeniu la sfârşitul lunii octombrie şi depunerea de proiecte începând de luni, 23 noiembrie, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) "Centru".

Spre deosebire de celelalte lansări, când publicarea ghidului coincidea cu depunerea de proiecte, de această dată, solicitanţii au beneficiat de o perioadă de 20 de zile în care şi-au putut finaliza proiectele în cazul în care doresc să le depună în prima zi. Domeniul major de intervenţie 5.2 al POR alocă fonduri pentru "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice".

Proiectele pot avea o valoare între minim 700.000 de lei şi maxim 85 de milioane de lei, pentru proiectele implementate în localităţi din mediul urban sau în staţiuni turistice balneare, climatice şi balneo-climatice (indiferent dacă sunt localizate în mediul rural sau urban). Pentru proiectele implementate în localităţile din mediul rural, un proiect poate avea valoarea minimă de 6.4 milioane de lei şi maximă de 85 de milioane de lei.

Prima cerere de proiecte pe acest domeniu a fost lansată pe data de 29 aprilie 2008, cu un buget alocat domeniului pe perioada 2007-2013 de 25.18 milioane de euro. La sfârşitul lunii decembrie 2008, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a suspendat depunerea de proiecte pe acest domeniu.

Până pe 23 octombrie 2009, 37 de proiecte au fost depuse pe acest domeniu, 24 dintre acestea fiind respinse. La aceeaşi dată, cinci proiecte erau în curs de evaluare, patru în etapa de precontractare, iar patru proiecte din cele depuse au fost aprobate spre finanţare.

Odată cu relansarea acestui domeniu, la sfârşitul lunii octombrie, ADR Centru a organizat o serie de seminarii de informare pentru potenţialii beneficiari din cele şase judeţe componente din Regiunea Centru. Cei aproape 80 de potenţiali beneficiari prezenţi la aceste seminarii s-au arătat foarte interesaţi de accesarea celor peste 6.6 milioane de euro disponibile ca fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea structurilor de turism.

"Numărul participanţilor şi al clarificărilor solicitate pe acest domeniu, adresate direct, prin email sau telefonic, demonstrează că fondurile nerambursabile rămase pentru infrastructura turistică vor fi insuficiente nevoilor Regiunii Centru pentru dezvoltarea potenţialului turistic", susţine Simion Creţu, director general al ADR Centru.

Fondurile disponibile prin domeniul 5.2 sunt alocate pentru proiecte ce prevăd reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere. De asemenea, se pot depune proiecte care prevăd amenajarea şi modernizarea obiectivelor turistice naturale, a punctelor (foişoarelor) de observare, a căilor de acces la principalele obiective turistice naturale, a refugiilor montane şi posturilor Salvamont, dar şi pentru crearea şi reabilitarea parcurilor balneare, a parcurilor-grădină în staţiuni turistice balneo-climaterice.

Potrivit Agerpres, sunt eligibile şi proiectele de dezvoltare a reţelelor de captare şi transport a izvoarelor minerale şi saline cu potenţial terapeutic, modernizarea bazelor de tratament, construirea de piscine, ştranduri, bazine de kinetoterapie, terenuri de sport, construirea pârtiilor de schi şi altele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite