Campionii matematicii sunt din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Breaz  (35 de ani),  profesor doctor  în matematică
Daniel Breaz (35 de ani), profesor doctor în matematică

Profesorul Daniel Breaz din Alba Iulia este declarat matematicianul anului 2009 în lume, un elev din Baia Mare uimeşte Europa la olimpiade, iar studenţi români sunt apreciaţi la Harvard. Profesori renumiţi în matematică sunt urmaţi îndeaproape de tineri cu performanţe extraordinare. Omer Cerrahoglu învaţă la 14 ani materia de liceu.

Tânărul profesor Daniel Breaz (35 de ani) din Alba Iulia este declarat de Universitatea din Kyoto cel mai bun matematician al anului 2009, în teoria geometrică a funcţiilor. „Se poate face performanţă în România. Dar pentru asta este nevoie ca cercetarea să primească mai mulţi bani. Este condiţia fundamentală pentru ca oamenii care lucrează în acest domeniu să nu mai fie tentaţi să plece în străinătate", a spus matematicianul care nu a vrut niciodată să părăsească România.

„Am avut aici toate condiţiile pentru a face performanţă. Îmi place ceea ce fac şi voi continua să susţin evoluţia pozitivă a cercetării româneşti", a mai adăugat acesta.

Cel mai bun în „teoria geometrică a funcţiilor"

Ultima realizare a profesorului din Alba Iulia este obţinerea distincţiei de cel mai bun matematician din lume în „teoria geometrică a funcţiilor", pe anul 2009, acordată de Institutul de Cercetare pentru Ştiinţe Matematice din cadrul Universităţii Kyoto, Japonia.

„Teoria face parte din analiza complexă şi se ocupă cu studiul unor funcţii cum ar fi funcţiile multivalente, funcţiile univalente, studiind anumite proprietăţi geometrice, dar utilizând un aparat analitic. Adică mai mult bazat pe studiul unor inegalităţi, egalităţi, condiţii, restricţii. Este o subramură a analizei matematice", a explicat profesorul domeniul său de activitate.

Daniel Breaz va primi distincţia oferită de japonezi la 21 mai, la Osaka. „Premiul este acordat anual de universitatea niponă, pe baza unei selecţii. Eu am fost nominalizat pentru anul 2009 şi am şi câştigat. În acest domeniu lucrăm aproximativ 4.500 de matematicieni", a spus profesorul universitar.

Universitatea din Kyoto, pe locul 24 în lume

Şcoala românească de teorie geometrică a funcţiilor este printre cele mai bune din lume, consideră doctorul Daniel Breaz. „În România este o şcoală foarte bine dezvoltată de teoria geometrică a funcţiilor, recunoscută pe plan mondial, alături de cele din Japonia, Turcia, Malaysia, India şi Canada", a mai precizat profesorul.

În luna august, timp de zece zile, Daniel Breaz va participa la o şcoală de vară organizată de Universitatea Kultur din Istanbul, unde va ţine cursuri pentru 50 de doctoranzi din întreaga lume. În prezent, Breaz predă la Universitatea din Alba Iulia disciplinele Analiză complexă şi Analiză matematică şi este director al Departamentului de Cercetări Ştiinţifice.

Universitatea din Kyoto este una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din lume situându-se pe locul 24 din cele 500 ale Clasamentului Shanghai. Nicio universitate românească nu se află în acest top.

Cel mai bun student, un matematician

Cel mai bun student al Anului în America de Nord, desemnat de Liga Studenţilor Români în Străinătate, este Corina Tărniţa din Craiova, unul dintre cei mai buni doctoranzi în matematică la Departamentul de Matematică, Universitatea Harvard. Corina a absolvit, în 2006, cu Magna Cum Laudae. A continuat să studieze matematica în cadrul unui masterat la aceeaşi universitate. De anul trecut, ea este doctorand.

Anul trecut, elevii români s-au clasat pe locul trei în Europa la Olimpiada Internaţională de Matematică, cu două medalii de aur, două de argint şi două de bronz. Mădălina Persu, absolventă a clasei a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi Omer Cerrahoglu, absolvent al clasei a VIII-a la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu" din Baia Mare, au obţinut câte o medalie de aur.

Performanţa lui Omer Cerrahoglu este cu atât mai importantă, cu cât a fost obţinută la 14 ani, vârsta participanţilor de la acest concurs fiind de 18-19 ani.

Micul as din Baia Mare

Omer Cerrahoglu, un adolescent de 14 ani din Baia Mare, a reuşit să-şi uimească profesorii cu performanţele pe care le-a obţinut la matematică. O zi din viaţa tânărului înseamnă în medie trei ore de matematică. „Am zile când sunt «prins» de câte o problemă mai dificilă şi pot să ajung să lucrez câte şase ore numai ca s-o rezolv", a spus adolescentul.

Omer Cerrahoglu este olimpic internaţional la matematică

Omer Cerrahoglu este olimpic internaţional la matematică

Omer şi-a impresionat colegii şi profesorii la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Bremen, Germania, din 2009, când a concurat cu elevi de clasa a IX-a, el fiind în clasa a şaptea. „A fost alegerea mea să particip la o clasă superioară vârstei mele, dar ideea a fost de fapt a părinţilor mei", a spus Omer. Ultimul concurs câştigat a fost săptămâna trecută, olimpiada americană de matematică, unde a obţinut punctajul maxim.

Omer a fost invitat de două licee din Bucureşti „International Computer High-School of Bucharest" şi Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu" să le devină elev, dar a refuzat. De trei ani, adolescentul nu mai participă la orele de matematică de la clasă. El se pregăteşte cu un profesor de colegiu şi studiază deja materia de clasa a XI-a.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite