Alarmele false de gripă aviară costă mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

câteva zburătoare. În judeţul Hunedoara au fost cheltuiţi aproape 2.200 de euro, adică aproape 78 de milioane de lei. În calcul au fost luate numai costurile testelor rapide efectuate de

câteva zburătoare. În judeţul Hunedoara au fost cheltuiţi aproape 2.200 de euro, adică aproape 78 de milioane de lei. În calcul au fost luate numai costurile testelor rapide efectuate de specialiştii DSV Hunedoara, fără să mai fie puse la socoteală cheltuielile făcute pentru deplasările în teren şi alte analize complexe realizate în laborator, a declarat ieri directorul DSV Hunedoara, dr. Marius Lăzărescu. El a menţionat că, din luna octombrie şi până în prezent, au fost realizate peste 220 teste rapide cu scopul determinării gripei aviare, dar toate rezultatele au fost negative.
În Mureş, din octombrie 2005, de la declanşarea primelor semne ale gripei aviare s-au cheltuit peste 148 milioane de lei vechi, pentru kiturile de diagnoză rapidă, materiale sanitare, dezinfectant şi atomizoare de dezinfecţie. DSV consumă în jur de 80 de litri de benzină pe zi, timp pierdut şi nervi. Angajaţii celor 93 de circumscripţii ale DSV sunt nevoiţi, pentru orice pasăre moartă, să facă extrem de multe curse în toate colţurile judeţului, la solicitarea telefonică a cetăţenilor. "E o psihoză. Zilnic ardem 6-7 păsări la incinerator, aduse de bătrâni cu sacoşele sau colectate din poduri de case, - guguştiuci, vrăbii, ciori, unele fiind împăiate, uscate, moarte de 2-3 luni!", se plânge Ioan Cucoranu, şeful Laboratorului din cadrul direcţiei.
În judeţul Timiş, alarmele false vizavi de gripa aviară au încărcat serios bugetele locale. Deşi s-a ferit să avanseze suma cheltuită până acum în acest scop, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş, Ioan Jeleriu, a declarat, ieri, că numai pentru prevenire şi pentru achiziţionarea echipamentelor necesare intervenţiilor s-au cheltuit peste 150 milioane de lei. Tot el a mai spus că, din luna octombrie a anului trecut, la telefoanele instituţiei pe care o conduce s-au primit în jur de 100 de sesizări legate de gripa aviară. "Noi avem obligaţia să mergem oriunde ni se semnalează aşa ceva. N-am făcut o statistică, dar primim în jur de două-trei sesizări pe săptămână. Reacţionăm la orice sesizare, dar nu pot să cuantific cheltuiala asta", a declarat Jeleriu.
Din decembrie 2005, la Cluj se monitorizează toate apele din zona de nord a judeţului, din bazinul Someşului, din zona localităţilor Dej-Vad şi a văii Fizeşului, salba de lacuri de la ţaga şi Geaca. În urma sesizărilor, au fost operate până în prezent, de la apariţia ordinului, peste 670 de teste rapide, din animalele analizate, circa 200 fiind vii. Testele sunt însă extrem de costisitoare, circa 220 mii de lei vechi bucata.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite