Al doilea serviciu: militar de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care doresc un venit suplimentar vor putea semna un contract cu Armata pentru a deveni rezervişti voluntari.

În timpul liber, aceştia vor face instrucţie. Procedeul va fi reglementat de Legea privind statutul rezerviştilor voluntari, al cărei proiect a fost elaborat de Ministerul Apărării.

Noul act normativ urmăreşte rezolvarea crizei de militari în rezervă, apărută după desfiinţarea serviciului militar obligatoriu. Viitoarea lege are rolul de a "fabrica" rezervişti tineri, care să fie mobilizaţi în situaţii de criză sau de război. Rezerviştii vor primi „drepturi băneşti şi de hrană similare cu cele ale personalului militar în activitate", dar numai pe timpul cât participă la instrucţie sau la misiuni. Pentru o săptămână de militărie, un soldat rezervist ar primi cam un sfert din salariul lunar al unui soldat profesionist, adică în jur de 250 de lei.

În perioada în care nu participă la activităţi militare, rezerviştii vor primi o indemnizaţie lunară egală cu 30 la sută din soldă. Rezerviştii vor fi chemaţi la instrucţie cel puţin două zile pe lună "în perioada repaosului săptămânal", plus cinci zile lucrătoare, consecutive, anual. În perioadele în care execută obligaţii militare, contractele de muncă ale rezerviştilor cu angajatorii lor civili vor fi suspendate, dar nu au voie să fie concediaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite