Ajutate să iasă din infern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de femei de la ţară, cu o situaţie familială grea, sunt consiliate de psihologi. Acestea urmează cursuri de îngrijitori la domiciliu, iar la sfârşit primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.

Femeile sărace din mediul rural, multe dintre ele victime ale violenţei familiale, au acum o şansă de emancipare. Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară (CMSC) şi fundaţia „Şanse egale pentru femei” derulează la Iaşi un proiect unic în zona Moldovei.

Femeile urmează un curs gratuit la sediul fundaţiei, din cartierul Nicolina. Timp de 10 zile, acestea sunt consiliate psihologic şi învaţă să-i îngrijească pe bolnavi şi infirmi. „Am mers în mediul rural şi am încercat să convingem femeile că e important să ia astfel de lecţii. Cursurile sunt gratuite şi sunt recunoscute de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Iaşi”, declară Laura Albu, preşedintele executiv CMSC Iaşi.

„Am învăţat şi cum să schimb un pansament”

Deocamdată s-au înscris în program 13 femei, unele provenind din cele mai îndepărtate zone ale judeţului Iaşi. Ileana V. locuieşte în comuna Vlădeni şi parcurge la fiecare sfârşit de săptămână câte 45 de kilometri până la Iaşi. Spune că nu este mare lucru să se trezească în fiecare dimineaţă de la 5.00. „E ceva obişnuit. Chiar şi dacă adorm la 2.00, tot la aceeaşi oră mă trezesc, din cauza copiilor şi a animalelor din curte”, povesteşte femeia de 37 de ani.

Ea spune că sfaturile psihologilor au ajutat-o să comunice mai bine cu familia. „Cursurile de psihologie m-au ajutat să îmbunătăţesc în primul rând relaţia cu soţul. Am învăţat şi cum să schimb un pansament, iar aceste lucruri mă vor ajuta foarte mult, mai ales pentru că am şi doi copii acasă”, arată Ileana.

Şanse de angajare

După ce vor absolvi cursurile de îngrijitori la domiciliu, sătencele vor putea să practice această meserie în comunităţile din care provin. „Deja câteva dintre ele se gândesc la posibilitatea de a lucra ca atare. Munca lor poate fi plătită de primărie, ca îngrijitor al unei persoane cu handicap.

Este nevoie de un parteneriat cu primăriile din comunităţi, cu dispensarele şi astfel s-ar putea demara un proiect finanţat cu fonduri europene”, susţine Dina Loghin, preşedintele fundaţiei „Şanse egale pentru femei”. Pe termen lung, actualele cursante îşi vor câştiga singure existenţa şi nu vor mai depinde material de soţii lor, evitând astfel disputele şi violenţele din sânul familiei.

Programul se va extinde

Fundaţia „Şanse egale pentru femei” organizează în aceeaşi perioadă la Vaslui, un curs pentru persoanele care vor să iniţieze astfel de programe în comunităţile din care provin.

„Sunt şi preoţi şi măicuţe veniţi din Neamţ sau Suceava. În acest fel, primăriile din diverse zone sunt încurajate să formeze îngrijitori pentru cei proaspăt ieşiţi din spital, bătrâni şi nu numai”, ne spune Dina Loghin.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite