Schimbarea lui Ahmadinejad ar putea aduce relaţii paşnice între Israel şi Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat astăzi, într-un interviu acordat unui ziar german, că o schimbare a regimului de la Teheran ar putea permite relaţii paşnice între Israel şi Iran,  relatează Reuters.

"Nu există un conflict între popoarele iranian şi israelian şi, sub un alt regim, relaţiile paşnice care au existat în trecut ar putea fi reinstaurate", a declarat Netanyahu pentru cotidianul german Bild.

Relaţiile dintre Israel şi Iran au devenit extrem de tensionate când preşedintele ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad a calificat Holocaustul drept o "mare dezamăgire" şi a spus că Israelul ar trebui şters de pe hartă. Ahmadinejad a fost reales în urma scrutinului din 12 iunie, pe care opoziţia l-a denunţat drept fraudat.

Alegerile au provocat cele mai ample proteste din Iran după Revoluţia islamică din 1979, iar Teheranul a acuzat Occidentul şi presa străină că au jucat un rol în alimentarea tulburărilor.

Netanyahu a declarat că nu are îndoieli că cetăţenii iranieni ar alege un Guvern diferit dacă li s-ar permite să voteze liber. "Ceea ce vedem în Iran este o sete puternică de libertate din partea populaţiei", a adăugat el.

Ieri, premierul israelian a salutat "incredibilele acte de curaj" ale manifestanţilor iranieni care, după părerea lui, arată "adevărata natură a regimului" la putere de la Teheran.

"Ne pronunţăm deschis împotriva unui regim care-şi reprimă propriul popor şi seamănă teroarea. Este un regim a cărui adevărată natură a fost demascată prin actele incredibile de curaj ale poporului iranian", a afirmat Netanyahu, într-un interviu la NBC.

Protestatarii iranieni "ies în stradă şi sunt întâmpinaţi cu gloanţe şi pot spune, ca o persoană care crede profund în democraţie, că aceasta este total absentă în Iran", a continuat el, considerând că "lumea întreagă poate acum descoperi cea mai bună demonstraţie a adevăratei naturi a regimului".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite