Lanţ uman împotriva lui Ahmadinejad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reformistul Hossein Musawi poate să-l învingă pe actualul preşedinte iranian, a cărui politică a dus la marginalizarea ţării sale. Opoziţia iraniană a format un lanţ uman de la un capăt la altul al Teheranului, în semn de protest faţă de preşedintele ultraradical, Mahmoud Ahmadinejad.

Susţinătorii principalului candidat reformator Mir Hossein Musawi au manifestat pe străzile Teheranului, formând un lanţ uman de la un capăt la altul al capitalei iraniene, exprimându-şi astfel dezaprobarea faţă de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. Manifestaţia s-a desfăşurat cu doar câteva zile înaintea scrutinului prezidenţial ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni.

Votul ar putea marca ruptura faţă de un regim ultraradical şi venirea la putere a unui preşedinte deschis dialogului cu democraţiile occidentale.

„Ahmadinejad, bye-bye“

Adepţii candidatului reformator, împodobiţi cu banderole, panglici şi autocolante au transformat Vali Asr, celebrul bulevard care traversează Teheranul, într-un fluviu verde, culoarea campaniei lor. “Ahmadinejad este pe ducă”, “Ahmadinejad, bye-bye” şi “Dacă ei nu vor trişa, Musawi va câştiga” au fost sloganurile preferate de susţinătorii opoziţiei.

“Lanţul uman reprezintă o respingere simbolică a minciunilor pe care autorităţile le-au proferat poporului”, le-a transmis Musawi susţinătorilor săi.

Partizanii lui Ahmadinejad au organizat şi ei o manifestaţie separată. Majoritatea s-au adunat în cea mai mare sală de rugăciuni din Teheran.

De rezultatul alegerilor prezidenţiale depinde nu doar viitorul Iranului, dar şi securitatea regională. Liderul opoziţiei democrate, Hossein Musawi, a anunţat că este dispus să negocieze cu Occidentul şi să renunţe la discursul agresiv practicat de Mahmoud Ahmadinejad.

Musawi, care se autodefineşte drept un „reformator ataşat principiilor revoluţiei islamice“, a deţinut funcţia de premier în timpul războiului iraniano-irakian, desfăşurat între 1980- 1988. Fostul premier se bucură de sprijinul tinerilor şi al populaţiei urbane. El a explicat că a ales să se întoarcă în politică pentru a pune capăt pericolului pe care îl reprezintă pentru Iran actualul preşedinte. 

SUA au întins mâna Iranului

Viitorul preşedinte iranian se va confrunta cu gesturile de deschidere ale preşedintelui american Barack Obama şi cu o presiune sporită din partea comunităţii internaţionale asupra programului nuclear. Politica externă este însă decisă în principal de liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei. Liderul religios îl susţine pe Ahmadinejad.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite