Ahmadinejad insistă în privinţa "drepturilor" nucleare ale Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ahmadinejad insistă în privinţa "drepturilor" nucleare ale Iranului
Ahmadinejad insistă în privinţa "drepturilor" nucleare ale Iranului

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat că regimul de la Teheran "nu îşi va negocia drepturile incontestabile" din domeniul nuclear, dar vrea să discute despre "cooperarea internaţională pentru a rezolva problemele economice şi de securitate".

Citiţi şi:


"Tehnologia nucleară paşnică este dreptul legal şi definitiv al naţiunii iraniene şi Iranul nu va negocia cu nimeni drepturile sale incontestabile", a declarat duminică Ahmadinejad, în timp ce îl primea pe ambasadorul britanic Simon Gass, potrivit BBC.

"Noi suntem însă pregătiţi să discutăm despre cooperarea internaţională, pentru a rezolva problemele economice şi de securitate în lume. Apreciem că aceste probleme nu vor putea fi rezolvate fără participarea tuturor", a adăugat liderul iranian.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub pretextul unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte. Noul ministru iranian al Apărării, Ahmad Vahidi, a declarat sâmbătă că "noi considerăm fabricarea armelor de distrugere în masă ca fiind contrară principiilor noastre religioase, umane şi naţionale", a declarat Vahidi, potrivit căruia "nu am avut niciodată şi nici nu vom avea fabricarea de arme nucleare înscrisă în programul nostru".

În pofida a şase ani de anchetă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu este în măsură să spună dacă programul iranian este în totalitate paşnic, în timp ce Statele Unite suspectează Iranul că este aproape de a obţine mijloacele de fabricare a bombei atomice.

  • Uraniul îmbogăţit este utilizat drept combustibil nuclear pentru a produce energie electrică şi intră în procesul de fabricare, la un nivel foarte înalt de îmbogăţire, a armei atomice.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite