„Generaţia K“ vrea să scape de Ahmadinejad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tineri şi personalităţi de marcă au făcut front comun împotriva liderului de la Teheran.Iranienii care s-au născut şi au crescut sub regimurile ayatolahilor Khomeini şi Khamenei (generaţia K) s-au mobilizat pentru scoate ţara din izolare internaţională.

Candidaţii opoziţiei ar fi trebuit să aibă o sarcină uşoară la scrutinul prezidenţial de astăzi, ţinând cont că actualul lider de la Teheran este izolat pe plan internaţional şi economia este extrem de slăbită. Dar discursul populist al lui Ahmadinejad se bucură încă de popularitate în rândul păturii sărace a iranienilor, susţin analiştii politici.

Mai citiţi şi:


Zeci de milioane de dolari de origine necunoscută, cheltuiţi în campania electorală din Iran
Lanţ uman împotriva lui Ahmadinejad
„Revoluţie de catifea” în Iran ?

Mir Hossein Moussavi, un conservator moderat, este considerat principalul contracandidat al lui Ahmadinejad. Fost prim-ministru în perioada războiului dintre Iran şi Irak (1980-1988), Moussavi revine în politică după o pauză de aproximativ 20 de ani.

Politician discret, Moussavi se defineşte drept „un reformator ataşat principiilor revoluţiei islamice din 1979“.El şi-a justificat revenirea în politică prin „pericolul“ pe care îl reprezintă pentru Iran actualul şef al statului.

Deşi lipsit de charismă, Moussavi se bucură de încrederea  tinerilor de la oraş şi a unei părţi a electoratului feminin, care speră că el va liberaliza societatea iraniană. Ceilalţi contracandidaţi ai lui Ahmadinejad sunt reformatorul Mehdi Karoubi, fost preşedinte al Parlamentului, şi fostul şef al armatei Mohsen Rezaie, conservator.

Front comun anti-Ahmadinejad

În spatele afişelor multicolore de pe zidurile din Teheran, se joacă o partidă de pocher în culisele puterii iraniene. Obiectivul ei: evitarea cu orice preţ a realegerii lui Ahmadinejad, acuzat că a risipit banii încasaţi pentru petrol şi că a izolat ţara provocând Occidentul în problema nucleară.

Pentru prima dată în istoria Republicii Islamice, o vastă coaliţie, cuprinzând personalităţi politice de prim rang, atât din rândul formaţiunilor reformatoare, cât şi din rândul celor tradiţionaliste, face front comun împotriva unui singur candidat.

„Această coaliţie mizează pe schimbare, susţinându-l cu prioritate pe Mir Hossein Moussavi, fost premier în anii 1980. Dar nici nu contează persoana care va fi aleasă. Ceea ce contează este să scăpăm de Ahmadinejad“, spune profesorul de ştiinţe politice
Javad Ettaat.

Campanie pe ritmuri de rap

Mijloacele desfăşurate sunt faraonice. Texte trimise, adunări politice, difuzări de melodii rap, o muzică clandestină de obicei. Te-ai putea crede în mijlocul unei campanii occidentale, scrie „Le Figaro“. Creierul acestei acţiuni de anvergură se numeşte Ali Akbar Hachemi Rafsandjani.  Conform unei surse apropiate acestuia, fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2005 doreşte să se revanşeze faţă de Ahmadinejad, rivalul său.

La 74 de ani, acest ayatolah bogat, jucător-cheie al revoluţiei islamice din 1979, conduce astăzi Consiliul de discernământ - o instanţă de mediere a regimului - şi Adunarea Experţilor - un grup de clerici, singurul autorizat să-l înlocuiască pe actualul ghid suprem, ayatolahul Ali Khamenei.

Liderii religioşi stau pe margine

În ceea ce priveşte eminenţele religioase ale oraşului sfânt Qom, influente în momentul votului, anul acesta se remarcă printr-o tăcere neobişnuită. „O mare parte din establishment-ul iranian a ajuns la concluzia că Moussavi reprezintă cea mai bună opţiune pentru ţară.

Ei au sentimentul că Ahmadinejad este pe cale să pună în pericol întregul sistem”, spune analistul iranian Reza Kaviani.Rafsandjani ar fi investit peste 2 milioane de dolari într-un sistem informatic antifraudă ultraperfecţionat, care permite evitarea neregulilor în ziua scrutinului.

S-a asigurat şi de prezenţa membrilor partidului său, Kargozaran, la numărătoarea voturilor, supervizate de funcţionari ai Ministerului de Interne, cunoscuţi ca susţinători ai lui Ahmadinejad.

Premieră

Prezenţa soţiei reformistului Musavi, Zahra Rahnavard, la mitingurile electorale este o premieră în Republica Islamică. Soţia lui Ahmadinejad, învăţătoare, rareori a fost văzută în public. Rahnavard a luat cuvântul şi la mitingurile electorale.

Campanie costisitoare

Principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale au cheltuit zeci de milioane de dolari, bani despre a căror origine nu se vorbeşte, comentează AFP. Aceştia au dus o veritabilă campanie de stradă, cu ajutorul unei armate de susţinători, dar nu au dat publicităţii sumele cheltuite în campanie şi cu atât mai puţin s-a spus de unde provin aceşti bani. Numărul de SMS-uri trimise în Iran a urcat de la 60 de milioane la 110 milioane pe zi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite