Blocaj în Iran: Ahmadinejad îl sfidează pe liderul suprem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocaj în Iran: Ahmadinejad îl sfidează pe liderul suprem
Blocaj în Iran: Ahmadinejad îl sfidează pe liderul suprem

Preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, îşi sfidează în continuare cel mai puternic aliat, pe liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Liderul de la Teheran nu renunţă la preferinţa sa pentru numirea în funcţie de prim-vicepreşedinte a cumnatului său, Esfandiar Rahim Mashai.

Citiţi şi:
Ayatollahul Khamenei le cere iranienilor să recunoască realegerea lui Ahmadinejad

  • Clericii conservatori au criticat alegerea lui Ahmadinejad pentru că în iulie 2008 Mashai a afirmat că Iranul este "prietenul poporului israelian", lucru care a provocat un val de proteste la Teheran, iar ayatollahul Khamenei a fost nevoit să intervină pentru a calma situaţia.


Astfel că liderul suprem iranian i-a cerut lui Ahmadinejad să nu îl mai susţină pe Mashai. "Când liderul suprem adoptă o poziţie, indicaţiile lui trebuie acceptate şi implementate imediat", a zis Khamenei, potrivit căruia "cei care au votat cu Ahmadinejad pentru loialitatea lui faţă de ayatollah se aşteaptă acum ca preşedintele să arate obedienţă".

În schimb, Ahmadinejad a declarat despre cumnatul său, citat de AP, că "una dintre cadourile pe care mi le-a oferit Dumnezeu în această viaţă este să îl întâlnesc pe acest om cinstit şi pios". El a mai spus că are "o sută de motive" să îl sprijine pe Mashai şi că nu are niciun motiv "convingător" ca să îl atace.

Numirea lui Rahim Mashaie. pe 17 iulie, a fost criticată şi de liderul religios Ahmad Khatami, unul dintre imamii rugăciunii de vineri de la Teheran, care a apreciat că nominalizarea "este o sfidare la adresa membrilor Adunării experţilor şi a Parlamentului".

În situaţia creată, liderul suprem iranian Ali Khamenei se confruntă în acest moment cu o ameninţare a autorităţii sale: ar putea să piardă sprijinul clerului şi astfel să ofere opoziţiei moderate şansa să îi erodeze imaginea.

  • Iran are 12 vicepreşedinţi. Cel mai important dintre ei este vicepreşedintele, care îl succedă pe preşedintele ţării în situaţiile în care acesta moare, este înlăturat de la putere sau devine incapabil să mai conducă. De asemenea, conduce întâlnirile preşedintelui în absenţa lui.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite