Agroturism cu Biblia la căpătâi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șefii judeţului vor să impună un cod strict atât pentru turişti, cât şi pentru patronii pensiunilor. Consiliul Judeţean şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor au lansat proiectul „Turism religios în Bucovina”.

 Programul este deschis tuturor pensiunilor agroturistice din zonă, dar pentru a fi acceptaţi, patronii trebuie să se conformeze unor norme stricte. Fiecare cameră trebuie să fie dotată cu o Biblie, o carte de rugăciuni, o icoană şi un crucifix.

De asemenea, camerele nu trebuie să conţină obiecte şi decoraţiuni interioare care să-l abată pe călător de la experienţa spirituală din Bucovina. Şi îmbrăcămintea personalului de la pensiuni trebuie să fie într-un ton sobru, de preferinţă un port tradiţional sau de culoare închisă. Toate aceste reguli sunt cuprinse într-un „cod deontologic”, aprobat în şedinţă plenară de consilierii suceveni.

Muzică discretă şi mâncare de post

La rândul lor, turiştii trebuie să fie pelerini exemplari. În zilele de post, vor mânca doar mâncare de post, în concordanţă cu meniurile de la mănăstiri.

Bineînţeles, în aceeaşi perioadă, turiştii trebuie să-şi înfrâneze orice pornire trupească şi să se abţină de la consumul de alcool. De asemenea, muzica pe care o ascultă turistul trebuie să fie una discretă.

„A doua oară nu mai vin”

Patronii de pensiuni privesc cu scepticism acest program demarat cu binecuvântarea Bisericii. „Am clienţi care închiriază camerele special pentru petreceri. Cum ar fi să le spun că nu pot da muzica mai tare, că nu pot consuma alcool?... Vă daţi seama că a doua oară nu mai vin?”, spune Steluţa Buburuzan din Gura Humorului, proprietara a două pensiuni, de patru şi respectiv două margarete.

Nici turiştii nu sunt încântaţi de această perspectivă. „Cu mâncarea de post sunt de acord, doar dacă avem şi alternativă. La muzică şi petrecere nici nu mă gândesc să renunţ, că doar nu mă duc la mănăstire. În privinţa icoanelor şi crucifixuri nu am nici o obiecţie”, spune Vasile Hrişcă, client fidel al pensiunilor.

Şeful Consiliului Judeţean (CJ) este dispus să mai îmblânzească regulile, dacă va primi reclamaţii. „Aşteptăm sugetii din partea proprietarilor de pensiuni şi putem opera modificări. Codul deontologic al turismului religios din Bucovina este perfectibil”, a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite