Agricultura ecologică are adepţi la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultorii ieşeni produc deocamdată miere ecologică, cultivă cereale şi legume naturale.

Cifra micilor întreprinzători care au renunţat la agricultura „clasică“ pentru cea ecologică a ajuns în ultimul an la 36 de persoane fizice şi societăţi comerciale. „De la începutul anului am avut câteva zeci de solicitări de înregistrare, dar oamenii nu au putut depune documentaţia pentru că s-a modificat legislaţia. Până când se va lămuri situaţia, i-am îndrumat către organismele care fac certificarea“, explică Măndica Bardu, din cadrul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală (DADR) Iaşi. Majoritatea agricultorilor ieşeni au ales să cultive cereale, plante oleaginoase, sfeclă, trifoi şi chiar căpşuni sută la sută naturale. În comuna ieşeană Ion Neculce există şi un întreprinzător care creşte melci „eco“. „Pentru a primi certificat de producător, agricultorii au nevoie de cel puţin trei ani, în funcţie de culturile pentru care optează. În acest timp, un organism neutru va efectua constant verificări ale solului şi ale plantelor pentru a-şi da în final avizul pentru obţinerea acreditării“, explică Măndica Barbu. Condiţia principală impusă întreprinzătorilor este să nu utilizeze substanţe toxice pentru stropirea plantelor şi nici organisme modificate genetic. „Am simţit în ultimul an o îmbunătăţire a situaţiei pe segmentul ecologic. Noi distribuim substanţe folosite pentru culturile agricole, care sunt realizate pe bază de alge“, afirmă Vasilica Onofrei, reprezentantul Bioma Agro Ecology Co, distribuitor de îngrăşăminte ecologice. Pentru a veni în sprijinul producătorilor, compania va organiza alături de DADR Iaşi, pe 5 martie la Universitatea de Agronomie Iaşi, un târg specializat în agicultură ecologică. „Am invitat firme din toate domeniile: de la producţie alimentară până la utilaje agricole“, adaugă Vasilica Onofrei.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite