Agricultorii de sezon luptă pentru un job în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane au luat cu asalt sediul AJOFM Olt pentru o slujbă mai bine plătită

Şansa de a obţine o slujbă bine plătită în Danemarca a adunat sute de oameni la preselecţia organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, prin programul Eures. Cu speranţa că îi vor convinge pe angajatorii danezi că pot lucra în agricultură, unii dintre ei au străbătut sute de kilometri din judeţe îndepărtate ale ţării, Arad, Satu Mare, Baia Mare sau Maramureş.

Sărăcia îi alungă peste hotare

Deşi preselecţia a început la ora 8.30, zeci de oameni au sosit la Casa de Culutră a Tineretului înainte de ora 7.00. Proba cea mai dificilă pentru ei a fost cea de limba engleză.

„Nu mi-e frică de muncă, că am mai fost plecată în Spania, la căpşuni. Mi-e teamă numai că o să mă întrebe în engleză şi nu o să ştiu să îi răspund. Sper să înţeleagă şi dânşii că suntem oameni harnici, de la ţară, şi să ne ia, chiar dacă nu ştim noi engleză“, a spus Cristina Eremia (32 de ani), din judeţul Teleorman.

Locuri de muncă suficiente
Sute de femei şi bărbaţi au venit la interviu decişi să-şi lase familia pentru câteva luni ca să facă bani. „În ţară nu avem serviciu, iar din agricultură nu câştigăm nimic. Am trei copii, iar soţia nu lucrează. Sunt dispus să stau acolo şi şase luni, numai să câştig nişte bani. Îmi va fi greu să mă despart de familie, dar altă soluţie nu am“, a explicat, deznădăjduit, Dorel Iftimie (38 de ani), din comuna Pleşoiu - Olt.

La preselecţia de astăzi au participat 10 angajatori danezi care au dorit să recruteze români pentru munca în agricultură. Patronii nu au impus o vârstă maximă şi nicio calificare anume. Obligaţia de a posta CV-ul în limba engleză, direct pe site-ul danez, le-a dat însă mari bătăi de cap multor persoane. Solicitanţii au fost testaţi de consilierii Eures înaintea înscrierii  în baza de date a danezilor.

Deşi angajatorii voiau să recruteze 300 de lucrători români, numai 275 din miile de aplicanţi au fost chemaţi la selecţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite