Prindeţi agresorul lui Ilknur Pintilie: el ar putea fi în continuare la Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilknur Pintilie (31 de ani), jurnalistă la ProTV Constanţa, a fost trântită duminică pe plaja din Vama Veche în timpul unei transmisiuni pentru ştirile de la ora 19.00. Tânăra este însărcinată în patru luni. Ilknur Pintilie a devenit din prezentator de ştiri subiect de ştiri după ce a fost îmbrâncită în direct de nişte „vamaioţi“. Agresorii sunt încă necunoscuţi.

Duminică, 1 mai, câteva minute înainte de ora 19.00. Echipa ProTV se pregăteşte de o transmisiune în direct din Vama Veche. Atmosfera este încărcată ca de obicei: plaja este ticsită de corturi şi grămezi de tineri deja obosiţi de atâta serbat. Pe alei este un du-te vino continuu. Se cântă, se bea, se fumează, se mănâncă pe jos, se face sex abia camuflat.

VEZI AICI VIDEO

Începe jurnalul, cu reportajul de pe litoral: „Vama şi ai ei frumoşi nebuni". Ilknur Pintilie şi cameramanul Gabriel Anghel intră în direct. Jurnalista apucă doar să răspundă la salutul prezentatoarei Oana Andoni, moment în care doi tineri cu hanorace şi glugile trase pe cap, veniţi din lateral, îl lovesc cu un baston telescopic în mână pe cameraman, apoi o trântesc pe reporteră. Imaginile transmise în direct îi arată pe agresori fugind apoi pe plajă, urmăriţi de cameraman şi de sunetist, iar pe Ilknur ridicându-se de pe nisip, fără să fie ajutată de nimeni.

Ora 19.04: În spatele lui Ilknur Pintilie apare unul dintre agresori



„Au venit din lateral, aproape că nici nu i-am văzut. Au apucat-o de picioare şi au trântit-o la pământ. Ziarista a căzut pe burtă ", au declarat martorii. Câţiva tineri care au văzut incidentul s-au luat şi ei după agresori. „A fost o altercaţie. Au intervenit şi alţii, care nu ştiau că agresorii atacaseră o femeie, şi care le-au sărit acestora în ajutor. În acest fel, indivizii au reuşit să scape", au mai spus cei aflaţi în zona incidentului. Dacă ar fi după Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu de care aparţine satul Vama Veche, jurnaliştii care merg să-şi facă documentarea în Vama Veche ar trebui însoţiţi de jandarmi: „Forţele de ordine ar trebui măcar să stea în apropiere, undeva la marginea plajei".

Patru poliţişti în toată Vama

Agresiunea a fost urmărită de şeful Poliţiei Mangalia la televizor. „Pur şi simplu, ne uitam la ştiri şi am văzut ce s-a întâmplat. Am trimis imediat nişte oameni să vedem despre ce este vorba. Avem trei suspecţi, dintr-un grup din Bucureşti. Sunt cercetaţi pentru ultraj", a declarat comisarul-şef Nicolae Pescaru. Până la acest moment, jurnalista nu a depus plângere. „Dacă Ilknur Pintilie va depune o sesizare, agresorii riscă să fie învinuiţi de vătămare corporală, în funcţie de zilele de îngrijiri medicale pe care ea le va primi, prin certificatul medico-legal.

image

Oana Andoni vede în direct cum Ilknur este trântită la pământ



În acest caz, agresorii ar risca până la cinci ani de închisoare", a mai precizat Pescaru. El a mai explicat că numărul de poliţişti a fost insuficient în raport cu turiştii care s-au aflat în Vama Veche în weekendul trecut. „Noi am estimat numărul de turişti la 10.000-15.000. La un moment dat, maşinile nu mai puteau să intre în staţiune, se oprise coloana în satul 2 Mai. În trei zile au fost întocmite zece dosare penale şi aplicate peste 50 de sancţiuni", a mai precizat Pescaru.

Agresorii, încă pe plajă?

image

Ieri-dimineaţă, doar câţiva „vamaioţi" se mai aflau pe plaja din sat. Tremurând de frig îşi aşteptau tovarăşii de beţie să se trezească, să plece spre case. În schimbul a câtorva ţigări sunt de acord să vorbească despre incidentul de duminică. „Am auzit că a fost trântită blonda de la ProTV, dar cred că au vrut să facă doar o glumă. E gravidă? Mm, nasol", a spus unul dintre „vamaioţi". Câţiva paşi distanţă, un tânăr care corespunde imaginilor surprinse de camera de filmat. Nu vorbeşte, dar grăbeşte pasul zâmbind spre aparatul de fotografiat. Imaginile surprinse de fotoreporterul „Adevărul" au fost predate poliţiştilor.

Ziaristă de nouă ani 

Agresorii fug, în timp ce ziarista însărcinată reapare în cadru

image

Ilknur Pintilie provine dintr-o familie turco-română. „Sângele,«oriental», mă face impulsivă, vulcanică, în timp ce «românul» din mine mă aduce, de cele mai multe ori, cu picioarele pe pământ", spune ziarista pe site-ul ProTV. A absolvit Jurnalismul în 2002 la Universitatea „Andrei Şaguna" din Constanţa şi a debutat la postul de televiziune local MTC. Câţiva ani a mai cochetat cu radioul, dar şi cu presa scrisă. După o scurtă colaborare cu staţia locală a Realitatea TV, Ilknur a ajuns prin concurs reporter la ProTV Constanţa, în 2005.

Ea asigură atât corespondenţa pentru ştirile naţionale, cât şi prezentarea jurnalului local. „Live-urile sunt «specialitatea mea». Deşi limba română are un vocabular foarte bogat, ei bine, nu sunt cuvinte care să exprime starea mea dinaintea unui live. Sunt în sevraj, tremură toată carnea pe mine, la un pas de infarct... Când iese bine sunt mândră de mine, când nu, îmi doresc să mă transform în struţ", mai scrie Ilknur pe site-ul postului de televiziune la care lucrează de şase ani.

Tânăra a fost căsătorită cu un inspector al Autorităţii Navale Române, Alexandru Blenche, de care a divorţat în 2006. Actualmente aşteaptă un copil de la partenerul ei de doi ani, omul de afaceri Iusuf Ergean (44 de ani), patron al unei firme de comercializat mărfuri confiscate. Cei doi au aflat cu bucurie că vor avea o fetiţă căreia i-au ales şi numele: Anais.

Val de simpatie

Agresiunea asupra ziaristei însărcinate în patru luni a fost intens mediatizată de către colegii de breaslă. Pe site-ul adevarul.ro, materialul despre Ilknur Pintilie a făcut peste 30.000 de afişări până ieri la ora 20.00. Zeci de români şi-au exprimat îngrijorarea pentru starea tinerei şi au cerut pedepsirea agresorilor.

„Putea să piardă sarcina"

Iusuf Ergean, tatăl copilului lui Ilknur

image

Ilknur este însărcinată în luna a patra şi imediat după incident a fost luată de colega sa, Diana Sobaru, care a dus-o la spital pentru un consult de specialitate. Medicii i-au dat asigurări că fătul nu a avut de suferit, dar era agitat, astfel că, pentru mai multă siguranţă, i-au recomandat un set de analize complexe.

Şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr Vlad Tica, spune că o femeie însărcinată care este bruscată fizic poate pierde sarcina. „Există riscul apariţiei unui traumatism cu dezlipirea placentei. De asemenea, se pot declanşa contracţii uterine care pot duce la expulzarea fătului", a precizat medicul ginecolog Tica. Specialistul şi-a arătat disponibilitatea în a monitoriza starea de sănătate a ziaristei însărcinate în patru luni. Mai exact sarcina ei are 19 săptămâni, timp în care fătul începe să mişte şi resimte toate şocurile traumatice ale mamei, fiind afectat direct de acestea.

Zeci de precedente, nicio măsură

Incidentul de pe plaja din Vama Veche nu este primul în care un ziarist este agresat în timpul realizării unui material:
- Septembrie 2008 Cântăreţul Tudor Chirilă l-a înjurat pe un reporter de la „Click!" şi i-a smuls aparatul foto din mână. În 2006 a lovit un ziarist, iar altuia i-a aruncat mobilul.
- Mai 2009 Olimpia Ceară, redactor la „Liderul de Opinie" Constanţa, a fost ameninţată cu violul de interlopul Arsen Giolacai, chiar în redacţie.
- Noiembrie 2009 Deranjat de întrebări, Ioan Bob, primarul localităţii bistriţene Şintereag, l-a lovit pe reporterul postului Antena 3 şi a vrut
să-i distrugă camera video.
- Mai 2010 Călin Radu, reporter „Click!", a fost bătut de mai mulţi angajaţi ai CFR după ce a scris mai multe articole despre controlorii care au luat mită.
- Iunie 2010 Bodyguarzii lui Codin Maticiuc l-au bătut, în­­tr-un club bucureştean, pe un ziarist de la Antena 1 care îi solicitase un interviu playboy-ului de Dorobanţi.
- Ianuarie 2011 Mascaţii de la Poliţia de Frontieră i-au pus pistolul la tâmplă şi i-au distrus camera video unui operator de la Antena 1 care filma o descindere în Reşiţa.
- Aprilie 2011 Corespondentul Realitatea TV Adinel Olariu a fost lovit de un bărbat înainte de a intra în direct.
- Mai 2011 Anca Medrea, corespondent Antena 3, a fost înjurată de un individ. În urmă cu trei ani, ea a fost trântită la pământ de doi motociclişti.

Preşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan (PDL), spune că în acest moment nu există o legislaţie care să privească mass-media privată: „Acestea trebuie oarecum să se autoreglementeze. Cred că în cazul jurnaliştilor care sunt agresaţi se aplică prevederile Codului Penal. Dar subiectul acesta merită dezbătut. Trebuie găsită varianta legislativă potrivită".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite