Cu avioanele pe sub podul de la Agigea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CONSTANŢA Sute de localnici şi turişti au urmărit, în weekend, unele dintre cele mai spectaculoase acrobaţii aeriene executate vreodată în România. A fost vorba despre un show demonstrativ organizat pe marginea Canalului Dunăre - Marea Neagră, în avanpremieră la World Elite Aerobatic Formula (10-12 iulie, Mamaia).

Piloţii Ioan Postolache şi Dan Ştefănescu au trecut cu Yakurile pe sub podul de la Agigea trei zile la rând, vineri, sâmbătă şi duminică.

Doar sâmbătă seară cei doi au reuşit în premieră să zboare în formaţie pe sub pod, spre deliciul celor peste 300 de oameni prezenţi la ora 19.00, pe ambele maluri ale canalului.

„Este pentru prima dată în România când se încearcă aşa ceva şi pot spune că trecerea în formaţie este o premieră chiar şi la nivel internaţional. Am executat programul fără probleme, iar pentru a mai relaxa spectatorii am executat şi câteva tonouri, loopinguri şi răsturnări în formaţie“, a declarat Ioan Postolache.

Privitorii au venit pregătiţi moral pentru acest exerciţiu de măiestrie, dar au rămas fără cuvinte când cei doi au trecut împreună pe sub pod, la doar doi metri deasupra apei.

Aprecieri de pe margine

„Nu mă aşteptam la aşa ceva. Ştiam ce se va întâmpla însă nu mi-a venit să cred cât de aproape au trecut cele două avioane. A fost extraordinar. Am mai vazut cascadorii dar aşa ceva niciodată“, a declarat Georgel Buzea, în vârstă de 29 de ani, care a venit din Agigea să urmărească spectacolul aerian. „A fost ceva inedit. Piloţii sunt senzaţionali“, a spus şi Sorin Motoc, în vârstă de 38 de ani, din Constanţa.

Purtătorul de cuvânt al Aerodromului Tuzla, Cristina Mitchievici, a precizat că cei doi piloţi nu vor participa la competiţia de la Mamaia, show-ul lor fiind mai mult un antrenament: „Le ies foarte bine trecerile pe sub pod. Nu au probleme din acest punct de vedere, dar dacă vor să intre într-un air-show, ei trebuie să ajungă la nivelul competitorilor mondiali, europeni”.

Potrivit Cristinei Mitchievici, Ioan Postolache şi Dan Ştefănescu au plecat astăzi în Lituania, unde participă la o competiţie de gen. Cei doi piloţii formează „Yakerii Acrobaţi“, una dintre cele mai apreciate echipe de zbor acrobatic din ţară. Ei au împreună peste 10.000 de ore de zbor şi au făcut parte din lotul naţional de acrobaţie. Ioan Postolache a zburat cu peste 10 tipuri de avioane, şi este fondatorul „Hawks of Romania“.

Fără pilotul mort la Clinceni, România este slab reprezentată


La evenimentul de la Mamaia trebuiau să participe, alături de opt dintre cei mai buni piloţi de acrobaţie din lume, şi doi piloţi români: Mihai Dobre Ţone şi Ferencz Laszlo. Din păcate însă, Mihai Dobre Ţone (24 de ani), de trei ori campion naţional de înaltă acrobaţie, a decedat, la începutul acestei luni, într-un zbor de antrenament efectuat la un kilometru de Aerodromul Clinceni, judeţul Ilfov.

image

Mihai Dobre Ţone era pe lista participanţilor la  Mamaia World Elite Aerobatic Formula

În aceste condiţii, nici Ferencz Laszlo nu va participa la competiţie, pentru că „nu îi dau voie anchetatorii”, după cum a spus purtătorul de cuvânt al Aerodromului Tuzla, Cristina Mitchievici.   Organizatorii, Regional Air Services - Arodrom Tuzla şi multiplul campion mondial la acrobaţie aeriană, Jurgis Kairys, spun că în competiţie va participa, „probabil”, şi un pilot din Romania, desemnat de Aerodromul Tuzla. 

Competiţia FAI (Federation Aeronautique Internationale) - Mamaia World Elite Aerobatic Formula va avea două etape, respectiv acrobaţie cu program impus şi acrobaţie freestyle. Sunt aşteptaţi să participe spaniolul Ramon Alonso, Campion Mondial absolut în 2007, şi francezul Eric Vazeille, Campion Mondial Absolut în 2000.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite