Agheasmă la bidon şi baie printre sloiuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de români au înfruntat ieri gerul năprasnic şi s-au aruncat în Dunăre pentru a recupera crucea sfinţită de Bobotează, aruncată în valuri de către preoţi.  Mii de credincioşi au stat ore în şir la coadă în curţile bisericilor pentru a primi apă sfinţită. Cei mai întreprinzători au vândut sticle de plastic celor care au venit la biserică fără recipiente.

Câteva mii de brăileni au înfruntat gerul Bobotezei şi vântul tăios de pe Esplanada Dunării, aşteptând binecuvântarea PS Casian Crăciun, care a oficiat slujba de preasfinţire a agheasmei, şi au asistat la spectacolul de prindere a Sfintei Cruci.

Anul acesta, şase temerari au mai avut curajul să se arunce în Dunărea aproape îngheţată. Câştigător a fost Bogdan Vasiliu, în vârstă de 27 de ani. El a participat de opt ori la această cursă, iar de şase ori a câştigat-o.

image

Constanţa. 30 de tineri s-au aruncat în mare pentru a recupera crucea aruncată de ÎPS Teodosie



El spune că ar putea vinde crucea, dar nu ştie deocamdată cui, mai ales că cel care o va deţine, potrivit tradiţiei, va avea noroc tot anul.

„Acesta este cel mai friguros an de când mă arunc după cruce. Cel mai rău este că bate vântul. Prima oară am sărit în glumă. Nici măcar nu ai timp să simţi că este frig, pur şi simplu sari şi iei crucea.

Este un sentiment deosebit“, a spus tânărul care azi sărbătoreşte Crăciunul, fiind ortodox de rit vechi.

image

Timişoara. Sticla de alcool medicinal, la mare căutare



Ilie Victor, veteranul concurenţilor, spune că, deşi anul acesta nu a avut noroc, va mai încerca să prindă crucea sfinţită şi în 2010. „Am 56 de ani şi 10 luni.

Este pentru a cincea oară când sar. O fac mai mult pentru mine. Odată şi odată tot o să iau crucea“, a spus brăileanul. Preasfinţia Sa Casian i-a răsplătit cu câte o sută de lei pe toţi cei care s-au înscris în cursa tradiţională, iar autorităţile locale, cu câte 500 de lei.

Răsplată pentru câştigător

Zece tineri din comuna Gruia, judeţul Mehedinţi, nu au ţinut cont ieri de  temperatura de minus 11 grade Celsius şi s-au băgat în Dunăre după crucea pe care preotul comunei a aruncat-o la finalul slujbei de sfinţire a apelor.

Câştigătorul cursei a fost Dumitru Duroi, 26 de ani. „Şi anul trecut am participat, şi să ştiţi că mi-a ajutat Dumnezeu. De aceea am vrut să particip şi acum, dar nu mă gândeam că tocmai eu voi prinde crucea.

Sunt foarte bucuros“, a spus tânărul. Pentru performanţă, el a primit 300 de lei din partea autorităţilor locale. Şi restul participanţilor au fost recompensaţi cu sume cuprinse între 30 şi 200 de lei.

Linişte la Patriarhie

Spre deosebire de anii trecuţi, ieri, la Patriarhie, doar câteva sute de bucureşteni au stat la coadă ca să ia apa sfinţită. Fiecare avea asupra lui câteva sticle de plastic pentru apa sfinţită.

image

BUCUREŞTI. Slujba de Bobotează a fost oficiată de Preafericitul Daniel



„Sunt aici de la ora 6.00, pentru că am vrut să fiu primul la rând. Vin an de an la Mitropolie, iar anul acesta trebuie să iau apă sfinţită pentru două familii“, a spus Marin Petcu, un pensionar de 69 de ani.

În jurul Patriarhiei, câteva femei vindeau trecătorilor busuioc, iar unele dintre ele bidoane de 1 şi 2 litri. „Vindem cu un leu bidonul. Cei care au venit fără sticle la ei au cumpărat, alţii s-au gândit să ia mai multă apă sfinţită, nu le-a ajuns o sticlă şi tot au mai cumpărat“, a spus o vânzătoare.

Şi timişorenii au reciclat anul acesta sticlele de plastic, pentru a le umple cu agheasmă. Pe treptele Catedralei Ortodoxe din Timişoara, sute de bănăţeni de toate vârstele au luat de acasă sticlele de suc de la 0,5 la 2 litri.

image

Brăila. Recipiente de bere de la Crăciun, umplute cu agheasmă



Nu au lipsit nici recipientele de bere sau sticluţele de spirt. „Am venit cu două sticle de plastic, pentru că e mai simplu cu ele. Sunt mai uşoare şi rezistente“, a spus Elena Buliga, pensionară din Timişoara.

Şi pe Valea Jiului oamenii au venit la biserică „înarmaţi“ cu bidoane de vin sau alte recipiente rămase de la sărbători. „Nu are treabă în ce iei apă, dacă ai credinţă în Dumnezeu şi sticla este curată poţi lua agheasmă“, a spus Lucian Cârlan, un pensionar din Petroşani.

La Iaşi, din cauza temperaturii foarte scăzute, apa cu care ar fi trebuit umplute cele 24 de butoaie de la Mitropolie a îngheţat în furturi. La scurt timp, în curte şi-a făcut apariţia o cisternă de la RAJAC, iar un angajat a umplut recipientele, spre liniştea credincioşilor.

image

Iaşi. Credincioşii s-au înarmat cu răbdare şi bidoane de plastic de cinci litri



Sfinţire la înălţime

În staţiunea Straja din Valea Jiului, de Bobotează are loc un ceremonial religios unic în ţară. Evenimentul se derulează la altitudinea de aproape 1.700 de metri.

„Pentru noi este deja o tradiţie să transportăm cu akia apa sfinţită de la izvorul Strajei până la schit şi la Crucea Eroilor, unde are loc slujba religioasă“, a spus George Resiga, şeful Salvamont Lupeni. 

Speculă cu busuioc

La Târgu Jiu, ieri s-a făcut speculă cu busuioc. Dacă în urmă cu câteva zile preţul unui bucheţel nu depăşea 1,5 lei, ieri acesta trecea de trei lei. „Mai facem şi noi rost de un ban pentru copii.

image

Prahova. Sute de localnici din Pietroşani şi-au botezat caii, după o tradiţie veche de 300 de ani



Lumea cumpără acum pentru că le poartă noroc busuiocul“, a spus Miţă, un comerciant din Târgu Jiu. De cumpărători comercianţii nu au dus lipsă, mai ales că localnicii se declară superstiţioşi.

„Este bine ca în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, să bei o gură de apă sfinţită, dintr-o sticlă curată, căreia îi legi la capăt un buchet de busuioc. De asemenea, busuiocul poartă noroc, este bine să-l ai mereu la tine“, a povestit Mioara Ionaşcu.

image
image

Este cel mai friguros an de când mă arunc după cruce, dar nici măcar nu ai timp să simţi că este frig

image



Bogdan Vasiliu  Brăila

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite