Agenţie rusă: Vîntu, afaceri şi cu politicieni din Republica Moldova: SOV, partener într-o companie cu liderul democraţilor, Marian Lupu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, patronul trustului de presă Realitatea Caţavencu, este asociat într-o firmă din Republica Moldova cu liderul democraţilor de peste Prut, Marian Lupu, potrivit agenţiei ruse de ştiri ANN news.

Informaţia potrivit căreia magnatul român este partener de afaceri cu Lupu a fost preluată şi de Jurnal.md, care precizează că firma controlată de cei doi, Alianţa moldo-română Solidaritatea, a avut în 2009 un venit de peste 300 de milioane de dolari.

Potrivit informaţiilor prezentate de ANN News, compania controlată de cei doi  a fost înregistrată în 2006, pe Insulele Virgine Britanice, şi controlează drepturile corporative ale mai multor firme din domeniul comerţului şi cel imobiliar.

Potrivit documentelor prezentate de agenţia rusă de ştiri, Lupu şi Vîntu deţin autoritatea deplină în conducerea companiei.

„Actele arată că orice acţiuni legate de companie pot fi îndeplinite doar cu prezenţa ambelor semnături, ceea ce demonstrează egalitatea absolută a celor doi în cadrul companiei”, scrie agenţia, preluată de Jurnal.md.

Potrivit Jurnal.md, Marian Lupu nu a fost găsit pentru a comenta această informaţie. Marian Lupu este propuenrea aliantei AIE la preşedinţia Republicii Moldova

„Ca sa faci afaceri în Repubica Moldova, ca şi în oricare altă ţară din CSI, fără oameni de legătură, este aproape imposibil. Prin urmare, în afara de Marian Lupu, SOV are în R.Moldova încă un partener. Acesta este bine-cunoscutul om de afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc, care a contribuit la lansarea Publika. Totuşi, postul respectiv de televiziune nu a îndreptăţit aşteptările lui SOV, iar actorii pieţei mediatice susţin că acesta este gata să-l vândă şi că anume Plahotniuc este principalul candidat la cumpărarea Publika TV”, scrie ANN news, citată de Jurnal.md.

Potrvit agenţiei ruseşti, cu bani de la "sponsori", liderul democrat, Marian Lupu, fost membru al partidului comunist din Republica Moldova, ar fi achiziţioanat 12 hectare de pământ în oraşul bulgăresc  Sandanski, pe care ar fi plătit şase milioane de dolari.

SOV, arestat pentru 24 de ore

Sorin Ovidiu Vântu şi şoferul lui au fost reţinuţi joi pentru 24 de ore în dosarul fugii din ţară a lui Nicolae Popa, fostul director Gelsor condamnat în dosarul FNI. Conform unor surse judiciare, Nicolae Popa, audiat în Indonezia, a recunoscut că a fost ajutat cu bani de la Vântu.

Traian Băsescu: SOV exportă un sistem de şantaj n Republica Moldova

Preşedintele Traian Băsescu declara în august că Vîntu vrea "să instituie un sistem de şantaj şi în Republica Moldova, atacuri ca să-şi obţină publicitate".

"În Republica Moldova sunt puţine investiţii româneşti, Rompetrol, Petrom, BCR. Din păcate, sunt unii care investesc onest aşa cum o fac şi în România, sau cum este Vîntu, care vrea să instituie un sistem de şantaj şi în Republica Moldova, atacuri ca să-şi obţină publicitate", a declarat Băsescu. Şeful statului se referea la acea dată la postul de televiziune deschis de SOV la Chişinău, Publika TV.

Întrebat dacă are dovezi în sprijinul afirmaţiilor făcute, Băsescu a răspuns că are convingeri în acest sens. "Am convingeri, pentru că am simţit pe pielea mea. (...) Sper ca politicienii moldoveni să nu aibă abordări apropiate de cele pe care le au unii politicieni români, adică să plătească pentru a nu fi atacaţi", a spus Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite